EU gransker Microsoft

Også EU-kommisjonen gransker Microsoft for brudd på konkurranselovgivningen. Ifølge kilder i kommisjonen samarbeider kommisjonen med det amerikanske justisdepartementet om granskningen.

Ifølge kilder nyhetsbyrået Reuters har snakket med i EU-kommsisjonen, er det satt i gang en omfattende granskning av programvaregigantens avtaler med europeiske nettleverandører.

Blant annet skal det undersøkes om selskapet utnytter sin monopolstilling på operativsystem for å presse lisenser for andre programmer på nettleverandørene. Etter en avtale med EU fra 1994 kan selskapet utvikle produkter som integreres med sitt operativsystem, men det er ulovlig om selskapet kobler sin sterke stilling på operativsystemsiden for å presse kundene til å kjøpe andre programlisenser.

Tidligere denne uken ble Microsoft ilagt dagsbøter på én million dollar for å ha presset dataprodusenter til å ta med Internet Explorer i motytelse for å bruke operativsystemet på sine maskiner.

EU-kommsisjonen sier til Reuter at den vil granske en rekke kontrakter, og at den vil informere selskapet før den eventuelt går til konkrete tiltak mot Microsoft. Uansett vil granskningsresultatene ikke foreligge på flere månedert, melder Reuters.

I Norge har Microsoft inngått avtaler med alle de største nettleverandørene om å levere nettlesere til alle nye nettbrukere. Ole Tom Seierstad i Microsoft Norge AS har tidligere uttalt til digi.no at dette vil føre til at 95 av 100 nye nettbrukere på det norske markedet tar i bruk selskapets nettleser. Etter hva digi.no erfarer er det ikke noen som har bedt om granskning av disse avtalene.

Til toppen