JUSS OG SAMFUNN

EU hardt ut mot Oracle

Holder tilbake informasjon, sier EU-kommissær Neelie Kroes.

Neelie Kroes mener Oracle kan få fortgang i prosessen for å godkjenne kjøpet av Sun, ved å gjøre det de blir bedt om.
Neelie Kroes mener Oracle kan få fortgang i prosessen for å godkjenne kjøpet av Sun, ved å gjøre det de blir bedt om. Bilde: EC / G. Boulougouris
22. okt. 2009 - 10:21

Nestkommanderende Safra Catz i Oracle hadde i går et møte med EUs konkurransekommissær Neelie Kroes. Ledere som drar til Brussel for samtaler med Kroes i tilknytning til antitrustetterforskning tolkes generelt som et tegn på at selskapet deres har problemer. Oracles problem er at EU, i motsetning til USAs justisdepartement, ennå ikke har godkjent deres kjøp av Sun.

Catz har ikke uttalt seg offentlig etter møte. I en erklæring fra Kroes' talsperson Jonathan Todd, heter det at Kroes «ga uttrykk for sin skuffelse over at Oracle, trass i gjentatte oppfordringer, ikke har lagt fram verken harde bevis for at det ikke er konkurranseproblemer, eller et forslag som fjerner konkurranseproblemene som EU-kommisjonen har reist».

Oracles toppsjef Larry Ellison har klaget over at Sun taper ytterligere 100 millioner dollar for hver måned som går uten at kjøpet kan fullføres. Ifølge Todd har Oracle seg selv å takke:

– Kroes gjentok overfor Catz at kommisjonen er villig til å handle raskt mot en avgjørelse, men understreket at en rask løsning ligger i Oracles hender.

Neelie Kroes mener Oracle kan få fortgang i prosessen for å godkjenne kjøpet av Sun, ved å gjøre det de blir bedt om. <i>Bilde: EC / G. Boulougouris</i>
Neelie Kroes mener Oracle kan få fortgang i prosessen for å godkjenne kjøpet av Sun, ved å gjøre det de blir bedt om. Bilde: EC / G. Boulougouris

Formelt sett har EU-kommisjonens utvidede granskning av Oracles avtalte kjøp av Sun frist til 19. januar.

Oracle har avslått helt fra å kommentere meldingen fra EU.

Med på kjøpet av Sun følger friprogdatabasen MySQL. EU heller til at Oracles overtakelse av MySQL vil forrykke den europeiske konkurransen innen databaser, og føre til høyere priser og færre valgalternativer. Det har vært antydet at Oracle bør kvitte seg med MySQL, noe Oracle eksplisitt har avvist.

Presseuttalelser fra Eben Moglen i Software Freedom Law Center (til BBC og Reuters), Michiel Plakman i det nederlandske investeringsselskapet Robeco (til Bloomberg) og Richard Brosnick i advokatfirmaet Butzel Long (til Wall Street Journal) understreker at situasjonen nå er alvorlig for Oracle, og at selskapet må legge opp en hensiktsmessig strategi dersom det skal være håp om å få EU-kommisjonen til å godkjenne kjøpet av Sun.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.