IT-POLITIKK

EU i pilotfase med to egne sosiale medier

For å fremme «Europas digitale suverenitet» lanserer EUs eget Datatilsyn nå to sosiale medier-plattformer.

Som konkurrent til Youtube, skal EU Video gjøre det mulig å se og legge ut videoer, uten at data sendes ut av EU.
Som konkurrent til Youtube, skal EU Video gjøre det mulig å se og legge ut videoer, uten at data sendes ut av EU. Skjermbilde: EU Video
28. apr. 2022 - 17:00

Torsdag slapp EUs eget Datatilsyn (EDPS) nyheten om at de har kommet til pilotfasen i utviklingen av to ulike sosiale medier, EU Voice og EU Video. Plattformene ser ut til å ligne Twitter og Youtube i funksjonalitet.

EU-institusjoner og ansatte som deltar i piloten kan nå legge ut tekst, bilder og video på EU Voice, og podkaster og videoer på EU Video.

– Ved å lansere pilotene, vil EDPS bidra til EUs strategier for data og digital suverenitet, for å fremme Europas uavhengighet i den digitale verden, skriver EDPS i en pressemelding.

Med lanseringen vil de tilby alternative sosiale medieplattformer, som ikke er drevet av kommersielle interesser og som prioriterer personvern.

– Konkret betyr dette for eksempel at EU Voice og EU Video ikke er avhengig av overføringer av personopplysninger til land utenfor EU, det er ingen annonser på plattformene, og det er ingen profilering av enkeltpersoner som bruker plattformene, sier Wojciech Wiewiórowski, leder i EDPS i pressemeldingen.

Åpen kildekode

Begge plattformene er basert på åpen kildekode, henholdsvis Mastodon og PeerTube. EDPS følger dermed EU-kommisjonens åpen kildekode-strategi som også har som mål å fremme «Europas digitale suverenitet».

Mastodon er gratis programvare som alle kan plukke for å sette opp egne sosiale-nettverks-tjenester. Den har en mikrobloggings-tjeneste som kan minne om Twitter, og lar deg dele bilder og små innlegg.

EU er ikke de første som bygger sosiale medier på den åpne kildekoden, men i motsetning til skaperne av Donald Trumps satsting Truth Social, er de altså åpne om opprinnelsen fra første dag.

Peer Tube er kompatibel med Mastodon, og er også gratis, desentralisert og tilgjengelig som åpen kildekode. Programvaren ble først lansert i 2017 av en utvikler som kaller seg Chocobozzz, som et alternativ til Youtube.

Eget medium for EU-nerder

I pilotfasen er det offisielle EU-institusjoner og roller som kan bruke plattformene til å dele tekst, bilder og video.

Enn så lenge har plattformen nok begrenset interesse for publikum, men vil du følge EDPS’ og Wiewiórowskis egne innlegg kan du altså det.

Du kan allerede nå følge EU-institusjonene som omfavner det nye sosiale mediet. <i>Skjermbilde:  EU Voice</i>
Du kan allerede nå følge EU-institusjonene som omfavner det nye sosiale mediet. Skjermbilde:  EU Voice
Les også

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.