EU ikke imponert over Microsofts nye åpenhet

EU-kommisjonen minner om at de har hørt noe tilsvarende minst fire ganger før.

EU ikke imponert over Microsofts nye åpenhet

EU-kommisjonen minner om at de har hørt noe tilsvarende minst fire ganger før.

Microsoft kunngjorde i går at de nærmest bytter forretningsmodell fra lukkethet til åpenhet.

    Les også:

Microsofts manglende vilje – eller evne – til å gi konkurrenter innsyn i det de trenger for å lage løsninger som tilbyr et effektivt samspill med Windows, har vært et tema i EU-kommisjonens kritikk og anklager mot Microsoft i mange år.

I en erklæring etter gårsdagens kunngjøring fra Microsoft skriver EU-kommisjonen følgende:

– Kommisjonen ville hilst velkommen enhver bevegelse i retning ekte interoperabilitet. Men kommisjonen merker seg at dagens kunngjøring kommer i kjølvannet av minst fire tilsvarende erklæringer fra Microsoft tidligere om hvor viktig det er med interoperabilitet.

Manglende åpenhet var en vesentlig årsak til rekordboten på 497 millioner euro i 2004 og til dagbøtene på til sammen 280,5 millioner som Microsoft måtte betale i fjor. (Se artikkelen Microsoft har lidd et enormt tap mot EU.) Det er videre hovedanklagen i den nye etterforskningen som EU-kommisjonen har gående mot Microsoft som følge av en klage fra konsortiet European Committee for Interoperable Systems, en gruppe som omfatter IBM, Nokia, Sun, RealNetworks og Oracle.

Microsofts utspill om større åpenhet kommer rett før neste ukes ISO-samling i Genève der nasjonale standardiseringsorganer skal diskutere den reviderte utgaven av spesifikasjonene til Office Open XML (OOXML), en serie dokumentformater som Microsoft håper å få godkjent som ISO-standard parallelt med den allerede vedtatte standarden ODF (Open Document Format). Særlig IBM har markert seg mot ISO-godkjenning av Open XML.

Observatører som Matt Rosoff i analyseselskapet Directions on Microsoft har karakterisert det siste utspillet om åpenhet som et forsøk på å avverge ytterligere anklager om ulovlig monopolistisk virksomhet i EU, særlig den rettet mot kontorpakken Microsoft Office, der Open XML skal bli standardformatet.

Til toppen