EU ikke negativ til telefusjon

EU-kommisjonær for telekomsaker, Martin Bangemann, sier at den foreslåtte fusjonen mellom Deutsche Telekom og Telecom Italia "ikke er umulig" hvis man betrakter markedet fra et globalt synspunkt.

EU-kommisjonær for telekomsaker, Martin Bangemann, sier at den foreslåtte fusjonen mellom Deutsche Telekom og Telecom Italia "ikke er umulig" hvis man betrakter markedet fra et globalt synspunkt.

EUs 15 telekom-ministre møttes i Luxemburg torsdag, der de mellom annet undertegnet en avtale som gir digitale underskrifter legal status på lik linje med håndskrevne signaturer (se egen sak).

På en pressekonferanse etter møtet uttalte EUs kommisjonær for telespørsmål, Martin Bangemann, at de konkurransemessige problemene ved en eventuell fusjon mellom Deutsche Telekom og Telecom Italia kan overkommes, men at situasjonen "først må granskes nøye".

- Spørsmålet om hvordan selskaper opererer i markedet og hvilken posisjon de prøver å bygge opp er to av faktorene som vil vise hvorvidt liberaliseringen på telesektoren har gitt oss de ønskede resultater. Uansett må EUs konkurransemyndighet først vurdere om denne bestemte fusjonen er akseptabel, sa Bangemann.

Overfor VNUNet understreket han at fusjonspartnerne opererer i et globalt marked, følgelig må fusjonen vurderes ut fra at det nye selskapet skal konkurrere på en verdensomspennende arena.

- Hvis du ser det relevante markedet som globalt så kan noen av problemstillingene som fusjonen reiser for andre europeiske selskaper være mindre viktig, uttalte Bangemann, før han la til at han derfor ikke kunne "påstå at fusjonen er umulig".

Administrerende direktør Ron Sommer i Deutsche Telekom opplyste på en pressekonferanse i London torsdag (se peker til egen sak) at det fusjonerte selskapet vil betjene 109 millioner kunder over hele verden - nærmere bestemt 72 millioner i Tyskland og Italia, 10 millioner i andre europeiske land, 18 millioner i USA og 9 millioner i Latin-Amerika.

Han bekreftet samtidig at et viktig satsingsområde blir mobiltelefoni, foruten at det nye selskapet vil betjene 20 prosent av alle europeiske Internett-kunder.

Aksjonærene i de to selskapene møtes til sine respektive ekstraordinære generalforsamlinger 30. juni for å si sin mening om fusjonen.

Men etter det står utfordringene på rekke og rad: Ett av problemene er i Italia der France Telecom og Deutsche Telekom konkurrerer på mobilmarkedet mot Telecom Italia gjennom selskapet Wind. Dette selskapet fikk en mobillisens i fjor, blan annet på bekostning av Telenor.

Til toppen