BEDRIFTSTEKNOLOGI

EU investerer i Symbians framtid

Kan bidra til å vekke nytt liv i den europeiske smartmobil-plattformen.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
3. nov. 2010 - 12:27

Symbian Foundation har tidligere primært blitt finansiert av selskapene som bruker Symbian i smartmobilprodukter, men etter at både Sony Ericsson og Samsung har mistet interessen, har det sett truende ut for økonomien til Symbian, som er den eneste av de større smartmobilsystemene med europeisk tilknytning.

I et blogginnlegg skriver Richard Collins, teknologisjef i Symbian Foundation, at Symbian-plattformen har blitt utnevnt som «en unik teknologi som er en vital fokus for europeisk-orientert mobil programvareutvikling». Det er Artemis Joint Undertaking som står bak utnevnelsen, som innebærer et løfte om en investering på mer enn 22 millioner euro for å finansiere neste-generasjons teknologier for Symbian-plattformen.

Collins skriver selv at initiativet er sponset av EU-kommisjonen, men at betingelsene skal innebære at Artemis vil stå for halvparten av investeringene, mens medlemmene av konsortiet vil betale resten. Artemis finansieres delvis av EU-kommisjonen, og i en presisering til blogginnlegget skriver Collins at EU-kommisjonens bidrag er på 11 millioner euro.

Utviklingsprosjektet skal utføres av et konsortium bestående av store, europeiske teknologiorganisasjoner og vil bli ledet av Symbian Foundation. Blant de 24 organisasjonene i konsortiet, som kalles SYMBEOSE, er det mobilprodusenter, forbrukerelektronikkleverandører, tilbydere av integrasjonstjenester, mobiloperatører, applikasjonsutviklere, universiteter og forskningsinstitusjoner. I alt er organisasjoner fra åtte europeiske land involvert.

SYMBEOSE er et akronym for «Symbian – the Embedded Operating System for Europe». Konsortiet skal sette i gang en serie mindre utviklingsprosjekter som skal skape nye muligheter for Symbian globale interessenter.

Collins nevner noe relativt konkrete eksempler på dette, inkludert energieffektivitet, multiprosessering og nettskykonsepter. Prosjektet skal pågå i tre år.

Det som ikke går helt klart fram er hvorfor EU bruker skattepenger på å forbedre en løsning som nå i praksis kontrolleres og brukes av bare én stor aktør, nemlig Nokia, selv om investeringene gjøres i et initiativ som Symbian ikke kontrollerer av alene.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.