EU kan forby salget av neste Windows

EU angriper Microsoft på enda en front og truer med å stoppe salget av Windows Vista.

EU angriper Microsoft på enda en front og truer med å stoppe salget av Windows Vista.

EU-kommisjonens konkurransekommissær Neelie Kroes har skriftlig informert Microsoft at dersom det buntes for mange funksjoner i Vista, det vil si neste generasjon av Windows, kan hele systemet forbys i Europa. Dette skriver Wall Street Journal.

I et intervju med avisa sier Kroes at hun i forrige uke sendte Microsoft-sjef Steve Ballmer et brev der hun tok opp EU-kommisjonens bekymringer rundt Vista, blant annet Microsofts uttalte hensikt å utvide systemets funksjoner til å omfatte enda flere områder som i dag dekkes av selvstendige applikasjoner.

Eksempler en EU-talsperson nevner som kilde til bekymring, er forholdet mellom Vistas integrerte nettleser og søk på Internett, samt integrasjonen av sikkerhetsfunksjoner i Vista.

Microsoft har tidligere delvis svart på disse motforestillingene. Selskapet har forsikret at det vil være mulig å innstille nettleseren mot andre søketjenester enn Microsofts egen. Det har også sagt at det ikke vil integrere antivirus i Vista. På den andre siden er bedre søkemuligheter og integrasjon mot Microsofts egne sikkerhetstjenester også forhåndsannonsert som viktige egenskaper ved Vista.

En foranledning til utspillet fra Kroes kan være en felles henvendelse til EU-kommisjonen i februar, fra konkurrenter som advarte mot at Vista integrerer stadig flere funksjoner. Blant disse var IBM, Sun og Oracle.

Kroes sier at hun forventer at Microsoft vil utforme Vista på et vis som samsvarer med europeiske konkurranselover.

– Det vil være ganske dumt å utforme noe som strider mot dem, sier hun.

Microsoft kommenterer ikke brevet direkte, men uttrykker den prinsipielle holdningen at selskapet må etterkomme forbrukernes krav om et sikrere og mer funksjonelt system, samtidig som man vil følge opp juridiske forpliktelser.

I dag starter en lukket høring i EU om Microsofts oppfølging av monopoldommen fra mars 2004. Ifølge Reuters har Microsoft forberedt seg svært grundig på denne høringen, blant annet gjennom et stort anlagt rollespill der en tidligere belgisk justisminister, Melchior Wathelet, spilte EU-dommer.

Høringen er en del av en prosess som kan føre til at Microsoft ilegges dagbøter på opptil to millioner euro, med tilbakevirkende kraft til 15. desember 2005.

    Les også:

Til toppen