EU kan påby ulike Windows-utgaver

Hvis Microsoft kjennes skyldig av EU, kan det dømmes til å utgi to utgaver av Windows i Europa.

Avisa New York Times melder at det går mot en avgjørelse i EUs monopolsak mot Microsoft. Med mindre Microsoft i siste liten greier å forhandle seg fram til et forlik, går det mot fellende dom og en bot på minst 100 millioner dollar. I tillegg kommer flere straffetiltak.

Det mest aktuelle straffetiltaket er at Microsoft må utgi to utgaver av Windows i Europa, en med Windows Media Player og en uten. For en uke siden ble det kjent at Microsoft hadde foreslått å løse Media Player-problemet ved å la PC-leverandører legge ved en CD med konkurrentenes alternative mediespillere.

    Les også:

Et annet mulig straffetiltak er at Microsoft gis noen få måneders frist til å foreslå nøyaktig hvilken kode programvarekonkurrenter – både applikasjoner og serveroperativsystemer – skal få tilgang til for at konkurransen blir mer likverdig.

En intern høring i EU har praktisk talt ikke ført til endringer i dokumentet som konkurransemyndighetene sirkulerte i januar.

Microsoft sier de fortsatt søker et forlik.

Det skal være uoverensstemmelser internt i EU-kommisjonen vedrørende forslaget om å tvinge Microsoft til å oppgi kode. IT-kommissær Erkki Liikanen står for den tøffe linjen, mens kommissær Frits Bolkestein for det interne markedet skal ha advart konkurransekommissær Mario Monti mot å gå for langt, av frykt for en mulig anklage om brudd på Microsofts opphavsrett ved den europeiske domstolen i Luxemburg.

Les mer om: