EU-krangel utsetter norsk moms på netthandel

Intern krangling utsetter EUs og dermed trolig også Norges innføring av moms på netthandel.

Intern krangling utsetter EUs og dermed trolig også Norges innføring av moms på netthandel.

Siden World Wide Web dukket opp i 1994, har myndigheter og forskjellige aktører diskutert innføring av moms og toll på digitale tjenester og varer. I mellomtiden kan brukere glede seg over avgiftsfri handel med varer de kan laste ned.

Det gjelder dog bare privatpersoner - en næringsdrivende må betale moms på regnskapsførte utgifter, men for vanligvis denne refundert.

Mange bransjer og bedrifter klager på grunn av kundeflukt, noe som fikk EU til å lansere et forslag til en ordning som skulle tre i kraft 1. januar 2001, men intern krangling medlemslandene imellom og med USA har utsatt arbeidet. Nå har EU fått debatten tilbake på sporet med et nytt forslag, men det vil fortsatt ta tid. Slik vil det kompliserte systemet fungere.


Skal en danske kjøpe et spill over nettet fra for eksempel. amerikanske Activision, må Activision legge på moms på prisen. Selskapet må registrere seg i et fritt valgt EU-land og betale momsen ditt. For EU innser at man kan ikke kreve registrering i alle EU-land.

Problemet er at momsen ikke er lik i alle EU-land. De fleste vil derfor trolig registrere seg i land som Luxemburg, et land med 15 prosent moms i stedet for Danmark som har 25 prosent moms.

- Det er krav om enstemmighet i EU når det gjelder skatte- og avgiftsregler, forteller Tor Lande, avdelingsdirektør i Skatte og avgiftsavdelingen i Finansdepartementet til digi.no. Et utkast blir derfor ofte utsatt. Jeg kjenner ikke til hvilke endringer det nye utkastet foreslår.

EU krangler dessuten med USA som ikke vil liker EUs forslag. I USA er det ikke moms på netthandel og den mektige IT-bransjen mener at EUs momsforslag i realiteten utgjør proteksjonisme og en handelshindring. EU kan vanskelig tvinge amerikanske selskaper til å kreve høyere pris og betale moms for EU-kunder.

Det er dog ventet at EUs finansministere vil godkjenne forslaget til nye regler, men det skal senere igjennom EU-parlamentet. England har tidligere utrykket skepsis mot forslaget på grunn av mulighetene for juks og byråkratiet det vil skape.

Norge arbeider ikke med noe eget forslag til moms på digitale tjenester.
- EØS-avtalen omfatter ikke skatter og avgifter, så Norge omfattes ikke av EUs regler. Men vi følger nøye med hva EU gjør og synes det er spennende om EU lykkes, sier Lande.

Han indikerer dermed at norske myndigheter vil vurdere å kopiere EUs regelverk og be om å bli med på EUs rapporteringssystem dersom det fungerer. Men inntil EU blir enig og får etablert et system, slipper du altså moms når du kjøper spill, programvare eller digital tjenester fra utlandet.

Til toppen