JUSS OG SAMFUNN

EU kritisk til ny Facebook-funksjon

Personvernmyndighetene skal granske ansiktsgjenkjenningen.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
9. juni 2011 - 09:56

Facebook har den siste tiden rullet ut ny funksjon som gjenkjenner ansikter i fotografier brukerne laster opp og automatisk tagger disse. Dette har blitt aktivert uten forvarsel og uten at brukernes har blitt bedt om samtykke.

Nå skal representanter fra personvernmyndighetene i flere av EU-landene går sammen om å granske denne nye funksjonen for å vurdere om den krenker personvernregelverket i EU. Dette forteller Gerard Lommel, luxemburger og medlem av EUs Article 29 Data Protection Working Party, til BusinessWeek.

– Tagging av mennesker i bilder skal bare skje når menneskene på forhånd har samtykket til dette, og det kan ikke aktiveres som standard, sier Lommel.

Han mener at dette kan utgjøre en betydelig risiko for brukerne. De europeiske personvernmyndighetene skal gjøre det klar for Facebook at det ikke kan gjøres på denne måten.

Facebook har svart på kritikken ved å sende en uttalelse per e-post til en del nyhetstjenester, blant annet guardian.co.uk.

– Under utrullingsprosessen burde vi ha gjort det mer klart for folk på hvilket tidspunkt dette ville bli tilgjengelig for dem, heter det i uttalelsen.

Det er også verdt å merke seg at Google har tilgang på den samme teknologien og bruker den i blant annet fotoverktøyet Picasa, men da lagres all informasjonen på brukerens pc. I Google Goggles-applikasjonen benyttes teknologien til å gjenkjenne tekst og gjenstander, men ikke ansikter.

Tidligere Google-sjef Eric Schmidt har tidligere kommet med en del oppsiktsvekkende uttalelser om personvern, men er samtidig motstander av omfattende bruk av ansiktsgjenkjenning.

Det er mulig for Facebook-brukere å hindre at man selv blir automatisk tagget i andres bilder. Dette kan gjøres ved å til personverninnstillingene i kontoen, velge «Tilpass innstillinger» og deretter deaktivere funksjonen gjennom valgene knyttet til feltet «Foreslå bilder av meg til venner».

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.