EU lar flypassasjerer ringe med mobilen

Flyturer vil ikke lenger være fri for mobilsamtaler og andre forstyrrelser.

EU lar flypassasjerer ringe med mobilen

Flyturer vil ikke lenger være fri for mobilsamtaler og andre forstyrrelser.

EU-kommisjonen har godkjent et regelverk som lar flypassasjerer samtale og sende tekstmeldinger og e-post med mobiltelefoner, uansett hvilket EU-land de flyr over eller har sitt abonnement.

Regelverket innebærer at flyoperatører og mobiloperatører må samarbeide om å gjøre tjenestene tilgjengelig. Telekom-kommissær Viviane Reding advarer mobiloperatørene mot å prise tjenesten for høyt.

Air France-KLM, British Midland Airways, Ryanair og TAP er blant flyoperatørene som er positive til å la passasjerer bruke sin mobiltelefoner om bord.

Lufthansa derimot viser til undersøkelser blant passasjerer som tyder på at flertall fortsatt ønsker at flyturer skal være fri for mobilbruk. De ønsker ikke mobiltelefoni, men håper i stedet å relansere en Internett-tjeneste som de måtte avvikle i 2006.

Mobiltjenester om bord i europeiske fly vil tilbys gjennom blant annet OnAir, en avdeling av Airbus. Deres løsning tillater mobilbruk i høyder fra rundt 10.000 fot og oppover. Det må opprettes en egen basestasjon i flyet. Denne skal kommunisere med basestasjoner på bakken via satellitt.

    Les også:

Til toppen