JUSS OG SAMFUNN

EU mener Microsoft saboterer

I Brussel ble Steve Ballmer personlig advart om følgene av å ikke rette seg etter EUs monopoldom.

28. apr. 2005 - 08:55

Tirsdag kveld etter vanlig kontortid hadde Microsoft-sjef Steve Ballmer et timelangt møte med EU-kommisjonens konkurransekommissær Neelie Kroes. Møtet skal ha funnet sted på Ballmers initiativ.

I en redegjørelse for pressen etter møtet, sa EU-talsperson Jonathan Todd at Microsoft ennå ikke har rettet seg etter monopoldommen fra mars i fjor.

EU er ikke overbevist om at Microsofts markedsføring av Windows XP N, versjonen uten multimediespielleren som distribueres kun i Europa til samme pris som den fullverdige utgaven, svarer til kjennelsens pålegg. EU er heller ikke tilfreds med Microsofts opplegg for deling av Windows-protokoller og programmeringsgrensesnitt med sine konkurrenter. Her er spesielt forholdet til konkurrenter som distribuerer produkter under åpen kildekodelisensen GPL uavklart.

Et tredje stridsemne i forbindelse med dommen har vært fullmaktene til den uavhengige tilsynspersonen som skal utnevnes for å løpende vurdere hvordan Microsoft retter seg etter dommen. Todd ga et signal om at dette problemet var i ferd med å løses, ved å si at det ikke lenger betraktes som et vanskelig tema.

Ifølge Todd ga Kroes Ballmer klar beskjed om at Microsoft risikerer dagsbøter på opptil fem prosent av selskapets globale dagsomsetning dersom det ikke føyer seg.

Konkurransekommissæren skal ha gjort unna mesteparten av arbeidet med en formell anklage mot Microsoft for sabotasje av monopoldommen. En slik anklage vil utløse prosessen som kan munne ut i dagsbøter.

Ballmer skal ha bedt om møtet med Kroes for å avverge denne formelle anklagen, kjent som «statement of objections».

Microsofts talsperson Tom Brookes sa at møtet mellom Ballmer og Kroes var ledd i partenes «pågående, åpne og konstruktive dialog».

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.