TELEKOM

EU-ministrene vedtok pristak på mobil roaming

Påbudet trer i kraft i september, men operatørene står fritt til å redusere avgiften straks.

8. juni 2007 - 08:11

Som ventet vedtok EU-ministrene i går det samme kompromisset om pristak på mobil roaming som EU-parlamentet og EU-kommisjonen.

Vedtaket gjelder i tre år. Det første året skal det koste maksimalt 0,49 euro (fire kroner) å ringe fra utlandet og 0,24 euro å motta en samtale. Det andre året reduseres taket til henholdsvis 0,46 og 0,22 euro, og det tredje året til 0,43 og 0,19 euro. Etter tre år bortfaller reguleringen.

Den formelle gangen videre er at EUs medlemsstater slutter seg til vedtaket 25. juni, og at det publiseres 29. juni. Deretter har operatørene en frist på én måned til å gjøre kundene kjent med endringen, og ytterligere én måned til å endre abonnementsavtalene.

Det innebærer at operatørene ikke er påbudt å senke prisene før månedsskiftet august–september, samtidig som de står fritt til å redusere avgiften straks.

EU-kommissær Viviane Reding som har vært den drivende kraften bak vedtaket, brukte anledningen til å advare operatørene at hun også kan interessere seg for prisene på tekstmeldinger og dataoverføringer.

– Operatørene… bør av seg selv sette disse prisene ned til et normalt nivå for å unngå ytterligere regulering, sa hun.

Teleanalytiker John Strand mener vedtaket om pristak er en gavepakke til operatørene, siden det vil hindre utstrakt bruk av andre og rimeligere måter å kommunisere på, som IP-telefoni over mobil.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.