BEDRIFTSTEKNOLOGI

EU misfornøyd med treg mobilutlysning

Tålmodigheten er i ferd med å ta slutt for EU-kommisjonen og konkurransekommisær Karel van Miert. Stadige forsinkelser i utlysningen av en ny mobillisens i Italia er ikke i tråd med de italienske myndighetenes forpliktelser overfor EU. En av søkerne på den nye lisensen er Telenor.

Frode Eriksen
26. jan. 1998 - 16:08

Italienske telemyndigheters opprinnelige plan var å lyse ut en mobillisens basert på GSM 1800-standarden (DCS-1800) tidlig i fjor. Utlysningen er senere utsatt en rekke ganger og skal nå tildeles tidligst i mars.

Fra begge konsortiene som ønsker å søke lisensen har det kommet kritiske røster til den trege saksgangen hos de italienske telemyndighetene. Det italienske mobilmarkedet er i sterk vekst, og jo lenger tid det tar før lisensen lyses ut, desto senere må den nye operatøren vente før arbeidet med utbyggingen kan starte opp og arbeidet med salg i markedet kan starte.

Telenor eier 20 prosent av Picienne-konsortiet, sammen med blant annet British Telecom og Mediaset, mens det andre konsortiet, Wind, eies av italienske Enel, Deutsche Telekom og France Telecom.

Italienske myndigheter er ikke bare sene i sin utlysning, de har også tillatt Telecom Italia Mobile (TIM), som er landets ene GSM-operatør på et 900-nett, å starte egne tester på et GSM 1800-nett.

Karel van Miert er fra før lite blid på de fordelene TIM er tildelt, blant annet fordi konkurrenten på landets andre GSM 900-nett, det Olivetti-kontrollerte Omnitel, måtte betale 750 milliarder italienske lire (3,75 mrd. kroner) for sin lisens, mens TIM fikk den gratis. TIM har senere vært nødt til å betale vel 350 millioner kroner for konkurransefordelen.

Det var dessuten en forutsetning at en ny GSM 1800-lisens skulle lyses ut innen 1. januar 1998, i tillegg til at Omnitel skulle få anledning til selv å etablere GSM 1800-drift på eget nett.

Karel van Miert sier til Total Telecom at de italienske myndighetene ikke har fulgt opp sine forpliktelser, og mer enn antyder at myndighetenes politikk er bevisst konkurransevridende.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.