EU misfornøyd og angriper Microsoft

Microsoft har betalt boten, men ellers har selskapet gjort lite, mener EU og åpner for nye runder.

Microsoft har betalt boten, men ellers har selskapet gjort lite, mener EU og åpner for nye runder.

Microsoft ble i 2004 dømt for å misbruke sin monopolposisjon på PC-er til å ekspandere til andre felter. Selskapet måtte blant annet godta en bot på 497 millioner euro, lage en egen mediaspillerfri Windows-versjon, og gjøre det lettere for konkurrenter å få sin programvare til å virke sammen med Windows.

EU- kommisjonen har tydeligvis fryktet at Microsoft ville hale ut tiden eller bare følge opp delvis. Derfor har de satt i gang en test av om Microsoft virkelig følger kravene, melder BBC.

- Basert på testresultater i markedet er vi i seriøs tvil om Microsoft følger kravene om interoperabilitet, sier talsmann for EU-kommisjonen, Jonathan Todd.

EU-kommisjonen mener Microsoft ikke følger dommen på fire punkter.

For det første fant testene at det var vanskelig for selskaper som ville lisensiere Microsofts dataprotokoller å få tak i dokumentasjon. Videre måtte selskaper som ønsket lisenser betale for en meget bred lisens som også dekket ting de ikke ønsket.

Utviklere av åpen kildekode som konkurrerer med Microsoft på servere, fikk videre ikke tilgang til protokoller, men det største problemet, mener EU-kommisjonen, er at summene Microsoft krever er uforsvarlig høye.

Microsoft får ikke godkjent karakter for interoperabilitet. Selskapet har gjort det vanskeligere for konkurrenter å gjøre sine programmer kompatible med Windows.

Microsoft sier i en offisiell uttalelse at de er glade for å få resultatene av markedstestingen, så de raskere kan finne den rette fremgangsmåten og jobbe seg gjennom de sakene kommisjonen tar opp.

Microsoft har for øvrig anket dommen, og to norske selskaper vil vitne for dem i retten, Mamut og Tandberg Television.

Til toppen