JUSS OG SAMFUNN

EU-misnøye med Apple-sommel

Gjør ikke nok for å hindre uønskede kjøp inne i apper.

Særlig barns kjøp av virtuelle varer i spill og andre mobilapplikasjoner på foreldrene enheter har skapt mye fortvilelse. Barna har ikke forstått eller brydd seg om at kjøpene de har gjort virkelig har kostet penger, og foreldrene har ikke forstått at barna ofte har kunnet handle fritt med deres kredittkort via applikasjoner og spill på mobilenheten. Dette har ført til store kredittkortregninger for mange foreldre. Illustrasjonen viser kjøp av diamanter i spillet Hay Day.
Særlig barns kjøp av virtuelle varer i spill og andre mobilapplikasjoner på foreldrene enheter har skapt mye fortvilelse. Barna har ikke forstått eller brydd seg om at kjøpene de har gjort virkelig har kostet penger, og foreldrene har ikke forstått at barna ofte har kunnet handle fritt med deres kredittkort via applikasjoner og spill på mobilenheten. Dette har ført til store kredittkortregninger for mange foreldre. Illustrasjonen viser kjøp av diamanter i spillet Hay Day. Bilde: digi.no
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
21. juli 2014 - 08:57

Mange mobilapplikasjoner og spill tilbys gratis, men finansieres ved at brukerne kan kjøpe varer og tjenester inne i applikasjonene. Ofte er dette virtuelle varer som ikke har noen verdi på utsiden av applikasjonen eller spillet, men som kjøpes for virkelige penger. EU-kommisjonen har mottatt mange klager fra mobil- og nettbrettbrukere etter slike kjøp. Spesielt har det vært mange tilfeller hvor barn har kjøpt virtuelle varer for tusenvis av kroner med kredittkortet som foreldrene har knyttet til brukerkontoen.

Kommisjonen har derfor, sammen med myndigheter i medlemslandene, forsøkt å finne løsninger på dette problemet. Myndighetene har også henvendt seg til Apple, Google og flere relevante handelsorganisasjoner. Disse har blitt bedt om å komme med konkrete løsninger som implementerer et sett med krav som EU Consumer Protection Cooperation (CPC) kom med i desember i fjor.

Dette innebærer at spill som annonseres som «gratis», ikke skal villede forbrukere om de virkelige kostnadene, at spill ikke skal inneholde formaninger til barn om kjøp av artikler, at handel ikke skal kunne gjøres uten forbrukernes eksplisitte samtykke – uavhengig av standardinnstillingene, og at selgerne må tilby en e-postadresse hvor de kan kontaktes dersom forbrukere har spørsmål eller vil klage.

Apple
I en pressemelding skriver EU-kommisjonen at Apple, i motsetning til Google, til nå ikke har kommet med noen konkrete og umiddelbare løsninger for å møte kravene. Kommisjonen skriver at dette er beklagelig. Apple gitt uttrykk for vilje til å gjøre endringer som svar på de nye kravene, men uten noen klar forpliktelse eller tidsplan for når dette eventuelt vil skje.

– Håndhevelse, inkludert eventuelle juridiske søksmål, ligger i hendene til de nasjonale myndighetene, som nå vil vurdere hvordan man skal møte utestående, juridiske spørsmål, skriver EU-kommisjonen.

Ikke navngitte kilder ved EU-kommisjonen forteller til Financial Times at blant det man opplever som et problem med Apples nåværende løsning, er at man i 15 minutter etter et kjøp kan gjøre nye kjøp uten å måtte oppgi passord, samt at selskapet lar applikasjoner merkes som «gratis» med stor skrift, mens teksten om in-app-kjøp vises med mindre skrift.

Apple kommentert kritikken. Uttalelsen er gjengitt av blant annet Techcrunch.

– Foreldrekontrollene i iOS er sterke, intuitive og kan brukertilpasses. Og i løpet av det siste året har vi sørget for at alle applikasjoner som gjør det mulig for kunder å handle i applikasjonen, er tydelig merket. Vi har også lagd en barneseksjon i App Store med enda sterkere beskyttelse, som dekker applikasjoner designet for barn yngre enn 13 år.

– Disse kontrollene går mye lenger enn det som tilbys av andre i bransjen. Men vi jobber alltid med å styrke beskyttelsen vi har på plass, og vi legger til ny funksjonalitet i iOS 9, slik som Ask to Buy, som gir foreldre enda mer kontroll over hva barna deres kan kjøpe i App Store.

– Målet vårt er å fortsette og tilby den beste opplevelsen til kundene våre, og vi vil fortsette å samarbeide med EU-medlemsstatene for å svare på deres bekymringer, skriver Apple.

Dette er likevel ikke tilstrekkelig for EU-kommisjonen, som derimot er langt mer fornøyde med responsen fra Google om de samme spørsmålene.

Google

Innen utgangen av september vil Google innføre en rekke endringer. Ordet «gratis» vil over hodet ikke bli brukt sammen med spill som tilbyr in-app-kjøp. Det skal utvikles retningslinjer for utviklere som skal forhindre direkte formaninger til barn, i henhold til definisjonen i EU-lovgivningen. Det skal innen en tidsramme tilbys tiltak som skal gjøre det enklere å overvåke eventuelle lovbrudd, samt at standardinnstillingen i enhetene vil være at betaling må godkjennes i forkant av hvert eneste kjøp innen i applikasjonene.

– Vi har jobbet tett med EU-kommisjonen og forbrukermyndighetene de siste månedene for å tilby forbedringer til Google Play som vil komme brukerne våre tilgode og tilby bedre beskyttelse for barn, sier Google i en uttalelse som er gjengitt av Financial Times.

Neelie Kroes, visepresident i EU-kommisjonen og ansvarlig for kommisjonens digitale agenda, understreker i en pressemelding at kommisjonen virkelig støtter innovasjoner i app-sektoren, og at in-app-handel er en legitim forretningsmodell.

– Men det er essensielt at app-produsentene forstår og respekterer EU-lovgivningen når de utvikler disse nye forretningsmodellene, sier Kroes.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.