JUSS OG SAMFUNN

EU møter Microsoft igjen, konfidensielt

Selskapet prøver i siste liten å avverge enda flere straffetiltak.

8. juli 2009 - 10:52

Uavhengig av hverandre, melder Bloomberg News og Financial Times at det pågår konfidensielle samtaler mellom Microsoft og representanter for EU-kommisjonen. Verken EU eller Microsoft har villet kommentere opplysningen.

Samtalene oppfattes som et forsøk fra Microsofts side på å unngå enda en runde med straffetiltak, etter bøter på til sammen 1,68 milliarder euro, hvorav 899 millioner er gjenstand for en anke.

EU-kommissær Neelie Kroes har sagt at hun tar sikte på å gjøre seg ferdig med Microsoft-saken innen hun fratrer ved årsskiftet. Observatører mener nye straffetiltak mot Microsoft kan ventes tidlig i høst.

I hovedsak er det to uløste stridsområder mellom EU og Microsoft: buntingen av nettleseren Internet Explorer i operativsystemet Windows, og konkurrenters tilgang til API-er (programmeringsgrensesnitt) og annen informasjon om hvordan Office-pakken, spesielt tekstbehandleren Word og regnearket Excel, samspiller med annen programvare.

EU skal ha håpet at Microsoft ville ordne nettleserstriden ved å få til en ordning der brukere fritt velger nettleser i det de tar i bruk en ny pc. Microsoft har i stedet valgt å lage en egen europeisk utgave av Windows 7, uten nettleser overhodet. Juridiske eksperter mener det kan være vanskelig for EU-kommisjonen å vinne fram med en påstand om at dette tiltaket ikke er tilstrekkelig for å bringe Windows i samsvar med lovverket og andre spesifikke pålegg.

På den andre siden tror ekspertene det heller ikke vil være mulig for Microsoft å unngå framtidig gransking fra EU. De trekker en parallell mellom Microsoft og tobakkindustrien.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.