EU-nei til blekkpatron-monopolisme

EU-parlamentet nedlegger forbud mot at kunder tvinges til å kjøpe skrivermerkets egne blekkpatroner.

EU-parlamentet nedlegger forbud mot at kunder tvinges til å kjøpe skrivermerkets egne blekkpatroner.

EU-parlamentet har enstemmig vedtatt en lov om resirkulering av elektroniske varer. Her ble det i siste liten tatt med en passus som forbyr leverandører å tvinge kunder til å kjøpe skrivermerkets egne blekkpatroner, skriver Wall Street Journal.

Bestemmelsen skal settes ut i live fra 2006.

Vedtaket er en reaksjon på dagens tilstand der skriverleverandører tar overpris på blekkpatroner for å kompensere underpris på skriverne. Uavhengige selskaper som vil levere rimelige løsninger, gjerne på grunnlag av resirkulerte og påfylte originalpatroner, opplever at de ikke fungerer på skriverne, fordi skriverleverandørene har lagt inn elektroniske sperrer, opplyser det konservative parlamentsmedlemmet bak passusen, Robert Goodwill.

I mai ble det kjent at EUs konkurransekommissær Mario Ponti etterforsker store skriverleverandører for ulovlig monopolvirksomhet i markedsføringen av tonerkassetter og blekkpatroner til skrivere. Hvilke leverandører det gjelder, er ikke kjent. Det ble presisert at mistanken gjelder tiltak som får kunder til å kjøpe leverandørenes egen rekvisita, i stedet for rimeligere alternativer.

Les også:

Ifølge en analyse gjennomført av Cap Gemini, er blekkpatronmarkedet i Vest Europa verdt 11 milliarder dollar i året. Andelene er fordelt med 44 prosent på Hewlett-Packard, 25 prosent til Epson, 18 prosent til Canon og 10 prosent til Lexmark. Det innebærer at uavhengige patronfyllere er skviset ned til tre prosent av markedet.


Regnskapet til Hewlett-Packard avslører at skriveravdelingens driftsresultat gjerne er større enn konsernoverskuddet, og at rekvisita står for mer enn halvparten av skriveravdelingens samlede omsetning.

Skriverleverandørene har ikke kommentert vedtaket i EU-parlamentet.

Til toppen