JUSS OG SAMFUNN

EU-offensiv mot Deutsche Telekom

Et EU-utspill skal tvinge Deutsche Telekom til å dele sitt fibernett med andre.

27. feb. 2007 - 09:46

Deutsche Telekom investerer stort i et nytt fibernettverk, og tar sikte på å tilby tjenester over VDSL i Tysklands femti største byer innen årsskiftet. VDSL og VDSL2 kan gi abonnenter bredbånd i opptil 50 Mb/s, selv om den «siste kilometeren» går over vanlige telefonledninger.

EUs konkurranseregler pålegger utbyggeren av slike nett å gi konkurrenter adgang, blant annet for å hindre tidligere statsmonopoler fra å unngå konkurranse på tjenester over nettet.

Deutsche Telekom søkte om midlertidig fritak for disse reglene. Argumentet er at de trenger en periode med konkurransefrihet for å være sikre på å kunne tjene inn investeringen.

Den tyske regjeringen sa ja til dette, og utarbeidet et lovforslag for å gi Deutsche Telekom dispensasjon. Denne loven ble vedtatt av Bundestag sist fredag.

EU-kommisjonen advarte den tyske regjeringen i oktober i fjor at de ville ta rettslige skritt mot landet dersom Deutsche Telekom ble innvilget dispensasjon. Advarselen er siden gjentatt flere ganger.

Vedtaket i nasjonalforsamlingen har utløst et motangrep fra EU-kommisjonen.

– Jeg beklager at Tyskland har valgt å overse Kommisjonens innvendinger mot denne nye telekom-loven, trass i flere klare advarsler, sier EUs telekomkommissær Viviane Reding i en uttalelse sitert av Ars Technica.

Hun sier at vedtaket er et forsøk på å hindre konkurranse i en kritisk sektor i økonomien, og at det strider mot EUs telekomregler som har vært praktisert siden 2002.

EU-kommisjonen har innledet en prosedyre for hastesaker med tanke på å tvinge Tyskland til å gjøre om vedtaket. Prosedyren innebærer at Tyskland må svare innen 15 dager hvorvidt de akter å bøye seg for EU-kommisjonens krav eller ikke. Dersom landet ikke trekker tilbake vedtaket i sin nasjonalforsamling, vil Tyskland formelt stevnes for EU-domstolen «så raskt som mulig». Domstolen har myndighet til både å tvinge Tyskland til å endre vedtaket, og til å straffe landet gjennom bøter.

Ifølge Wall Street Journal er dette den sjette pågående saken der EU-kommisjonen anklager Tyskland for brudd på reglene om konkurranse i telekomsektoren. Dette gjør Tyskland til EUs «telekom-værsting», på linje med Polen.

Andre land følger konkurransereglene i tråd med EU-kommisjonens krav. Storbritannia har for eksempel tvunget British Telecom (BT) til å åpne sine linjer for tjenester fra konkurrentene.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.