EU og Microsoft avslutter krig om nettlesere

Håkon Wium Lie ser positivt på Windows 7- endringene som Microsoft skal ha gått med på.

EU og Microsoft avslutter krig om nettlesere
Europeisk brukere skal kunne velge fritt mellom Opera, Internet Explorer, Safari, Firefox og Chrome.

Nyhetsbyrået Reuters og den britiske avisen Financial Times melder, uavhengig av hverandre, at EU-kommisjonen i neste uke formelt vil kunngjøre at de anerkjenner en avtale med Microsoft som gjør slutt på den siste europeiske antitrustsaken mot selskapet.

Saken gjelder forholdet mellom nettleser og operativsystem. EU ønsker at brukere skal gis full frihet til selv å velge nettleser til sin Windows-pc, og at valget skal presenteres og gjennomføres på et vis som ikke begunstiger noen leverandør.

Et forslag til løsning som Microsoft presenterte tidligere i høst skal ha blitt hardt kritisert av konkurrenter som norske Opera Software og amerikanske Google.

Microsoft skal nå ha revidert sitt forslag for å etterkomme disse innvendingene.

Europeisk brukere skal kunne velge fritt mellom Opera, Internet Explorer, Safari, Firefox og Chrome.
Europeisk brukere skal kunne velge fritt mellom Opera, Internet Explorer, Safari, Firefox og Chrome.

Ifølge de ikke-navngitte kildene til Reuters og Financial Times, skal det nå være klart at Windows-brukere vil få en side der de velger nettleser fra en liste med mange alternativer. Rekkefølgen på denne listen er ikke lenger alfabetisk, slik Microsoft opprinnelig hadde tenkt, men vilkårlig. Presentasjonen av nettleserne er nøytral, og siden er ikke lenger utstyrt med logoen til Microsofts nettleser Internet Explorer.

Ifølge kildene betrakter EU-kommisjonen disse endringene som tilstrekkelig til at de anerkjenner Windows som nettlesernøytralt operativsystem, slik kravet er.

En offisiell anerkjennelse kan komme så tidlig som tirsdag 15. desember.

I en uttalelse til Reuters sier teknologisjef Håkon Wium Lie i Opera at endringene slik de er referert, er «betydningsfulle» og en klar forbedring fra Microsofts forrige forslag.

Til digi.no sier Lie at han «håper og tror at vi får en løsning».

– Det vi har hørt, og jeg må understreke at vi ennå ikke har kjennskap til noen endelig løsning, tyder på at det kan bli en bra og riktig løsning for nettet. Det har hittil vært vanskelig for vanlige brukere å få en bedre nettleser til Windows. Nå ser det ut til å bli enklere, og jeg håper at løsningen kan komme på plass raskt. Det er en stor dag for weben dersom dette kommer i havn.

Lie sier det er viktig for Opera at nettleserne presenteres i vilkårlig rekkefølge på valgsiden, og at siden framstår så nøytralt som mulig.

Etter det digi.no erfarer, har konkurrentene sett seg lei på at Microsoft bruker Internet Explorer-logoen på en måte identifiserer nettleseren med selve Internet, slik at brukere ledes til å oppfatte logoen som et allment ikon for nettbruk, og ikke for et spesifikt produkt.

Saken om nettlesere og Windows 7 har bølget fram og tilbake i mange måneder. I våres så det ut til at Microsoft ville levere Windows 7 i en europeisk utgave uten nettleser overhode, og uten mulighet til å hente en direkte fra nettet. I løpet av sommeren ble det klart at Microsoft skjønte hvor håpløs en slik løsning ville bli.

    Les også: