JUSS OG SAMFUNN

EU oppgitt over Microsoft

Microsoft lykkes i å sabotere EUs straffetiltak, under dekke av å gjennomføre dem, mener EU.

28. feb. 2005 - 09:25

Formelt sett har Microsoft etterkommet straffetiltakene selskapet er pålagt av EU-kommisjonen etter monopoldommen i fjor. Programmeringsgrensesnittene og protokollene som skal gjøre konkurrentene i stand til å kople sine serversystemer like effektivt mot Windows-klienten som Microsoft selv, er klare. Mediespillerfri Windows er også klar til levering.

Microsoft slår følgelig fast at de følger EU-dommen til punkt og prikke.

Likevel gir EU-talspersoner privat uttrykk for at de er oppgitt over Microsoft, skriver den britiske avisa Guardian.

Årsaken er vedvarende uenighet om lisensvilkårene for programmeringsgrensesnittene og protokollene, særlig prisen, og om hva den mediespillerfrie varianten av Windows skal hete.

Microsoft foreslo opprinnelig at den mediespillerfrie varianten av Windows skulle hete «Reduced Media Edition», noe EU avviste kontant. Siden har Microsoft foreslått flere tilsvarende navn, uten at noen av dem er godtatt. Krangelen har ført til at systemet ennå ikke er kommet på markedet, selv om fristen var ut februar.

Det eneste mottrekk EU-kommisjonen har funnet hittil, er å kontakte selskapene som utløste den opprinnelige etterforskningen mot Microsoft-monopolet. En rekke Microsoft-hatere – blant dem Sun – har sikret sine interesser gjennom uavhengige avtaler. Derfor har ikke EU så mange å rådføre seg med: RealNetworks og den lille utviklergruppen bak åpen kildekodeverktøyet Samba er de eneste som nevnes.

Den offisielle uttalelsen fra EU-kommisjonen går ut på at «Vi vil avgjøre hvorvidt vi anser Microsofts forslag som tilfredsstillende eller ikke i lys av tilbakemeldinger fra markedet».

Samrådsrunden skal avsluttes denne uken, og en avgjørelse skal foreligge i løpet av mars.

Hvis EU finner at Microsoft ikke retter seg etter straffetiltakene, kan det vanke bøter på opptil fem prosent av selskapets globale omsetning.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.