JUSS OG SAMFUNN

EU på terskel til sak mot Intel

Microsoft fikk milliardbøter og etter seks års kverning kan Intel også få en smekk av EU.

4. okt. 2006 - 08:05

Financial Times, Wall Street Journal og telegrambyrået Reuters er blant dem som siterer interne kilder i EU-toppen dit hen at EU-kommisjonen er i ferd med å ferdigstille utkastet til en «statement of objections», altså et anklageskriv, mot Intel for brudd på den europeiske antitrustlovgivningen.

Beskyldningene går dels på at Intel har tilbudt datamaskinleverandører rabatter på betingelse av at de ikke kjøper prosessorer fra Intels største konkurrent AMD, dels på at Intel har drevet med prisdumping for å forsvare sin markedsandel.

Saken minner dermed sterkt om EUs etterforskning av Microsoft og milliardbøtene det førte til. Microsoft måtte gjennom to runder betale 6,5 milliarder kroner for å få lov til å fortsette å selge sine produkter i Europa.

De samme mediene siterer en likelydende uttalelse fra Intel: «Intel fortsetter å samarbeide med etterforskere fra EU-kommisjonen. Vi mener vår forretningspraksis er både real og lovlig. Dette er ellers en konfidensiell prosess, og vi har ingen ytterligere kommentarer.»

EU har etterforsket Intel siden 2000. Ifølge Financial Times ble etterforskningen lagt til side i 2002, for å bli tatt opp igjen i 2002. I juli i fjor ble det gjennomført razziaer mot Intel og flere datamaskinleverandører: Det skal ha gitt mye materiale til etterforskningen.

Ifølge Wall Street Journal skal etterforskerne være i ferd med å forberede seg på å forsvare sitt utkast til anklageskriv foran et internt EU-panel av juridiske eksperter, i et slags rollespill for å finpusse argumentene. En rapport fra dette spillet skal så sendes konkurransekommissær Neelie Kroes. Innen årsskiftet vil Kroes antakelig bestemme seg for om saken skal gå videre eller ikke. Hvis hun mener det er grunn til å gå videre, vil Intel motta en formell «statement of objections», som selskapet må besvare innen to måneder.

I USA har konkurransemyndighetene vist liten interesse for striden mellom AMD og Intel. Der har AMD gått til et privat søksmål med potensielle krav i milliardklassen.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.