EU-parlamentet oppfordrer til å gi Snowden asyl

– En håndsrekning fra venner, sier hovedpersonen.

EU-parlamentet oppfordrer til å gi Snowden asyl
Varsleren Edward Snowden snakker via videoskjerm for en gruppe skoleelever i Canada i februar 2015. Bilde: Mark Blinch/Reuters/NTB scanpix

Et lite flertall av de folkevalgte i Europaparlamentet, 285 mot 281, stemte i går for et forslag hvor medlemstatene «oppfordres til å trekke tilbake eventuelle kriminelle anklager mot Edward Snowden, innvilge ham beskyttelse og dermed hindre utlevering av ham til tredjeparter, i en anerkjennelse av hans status som varsler og internasjonal menneskerettsforkjemper».

Viktig signal

Det dreier seg om en ikke-bindende oppfordring, men kan likevel et viktig signal til både medlemslandene og USA om det er på tide å komme ut av den fastlåste situasjonen. Snowden dro til Russland sommeren 2013 og er innvilget midlertidig asul der.

I en Twitter-melding skriver Snowden at han ikke ser på oppfordringen som et slag mot USAs regjering, men som en åpen hånd utstrakt av venner.

– Det er sjanse til å komme videre, skriver Snowden.

Les også: Safe Harbour, Snowden og keiserens nye klær 

Bekymret over overvåkningen

Oppfordringen ble stemt fram side om side med en større resolusjon om elektronisk overvåkning av EU-borgere.

I en pressemelding fra parlamentet heter det at for lite har blitt gjort for å sikre borgernes fundamentale rettighet i etterkant av avsløringene om elektronisk masseovervåkning.

Parlamentsmedlemmene, med 342 stemmer mot 274, oppfordrer derfor EU-kommisjonen til å sikre at all dataoverføring til USA er underlagt et effektiv beskyttelsesnivå.

De uttryker også bekymring om overvåkningslovene i flere av EU-landene, inkludert Frankrike, Nederland og Storbritannia, i tillegg til samarbeidet tyske  Bundesnachrichtendienst (BND) har med NSA.

Bakgrunn: – Tyskland spionerte på EU-land og USA