EU ransaket Intel og kjeder av PC-butikker

Ransakingene tyder på at Intel mistenkes for enda flere ulovlige forhold.

EU ransaket Intel og kjeder av PC-butikker

Ransakingene tyder på at Intel mistenkes for enda flere ulovlige forhold.

Intel og flere europeiske kjeder av databutikker forteller at deres kontorer i går ble ransaket av representanter for EU-kommisjon og for nasjonale tilsynsorganer. EU bekrefter bare ransakingen av Intel – uten å oppgi hvilke kontorer det dreier seg om – og av ikke navngitte detaljister.

Ransakingene foregikk ved Intels kontorer i München og ved hovedkvarterene til tre store kjeder: tyske Media Markt, britiske DSG International og franske PPR. De to førstnevnte er Europas henholdsvis største og nest største kjeder av databutikker. DSG eier kjeder som Dixons, Currys, PC City og PC World. Media Markt er eid av Metro AG, og har over 360 butikker i Tyskland, Frankrike, Belgia, Østerrike, Sveits, Polen, Ungarn, Nederland, Italia, Spania og Hellas. Også kontorene til en annen Metro-datter, Saturn Holding, ble ransaket.

Intel og kjedene sier at de samarbeider med myndighetene. EU-kommisjonen vil ikke kommentere ransakingene, annet enn ved å understreke at de ikke innebærer noen forhåndsdømming av Intel, som de har etterforsket siden sommeren 2002. I fjor sommer ble etterforskningen formalisert gjennom et anklageskriv som Intel har svart på. Verken skrivet eller Intels svar er offentlig kjent. Intel skal være mistenkt for ulovlig press mot PC-leverandører for å hindre dem fra å benytte seg av prosessorer fra AMD.

I 2006 rettet AMD en offentlig anklage mot Media Markt. Ifølge AMD har Media Markt nektet å selge PC-er med AMD-prosessor. Ransakingen av Media Markt og de andre detaljistene tyder på at EU har vært på jakt etter materiale som kan belyse denne og anklagen og eventuelt liknende forhold overfor de andre kjedene.

Det skal være uvanlig at EU ransaker på dette stadiet i en etterforskning, det vil si etter at det er utvekslet formelle anklageskriv og tilsvar med selskapet som etterforskes. Eksperter mener dette kan tolkes på to måter: Selskapene kan ha vegret seg med å avgi bevismateriale, eller det kan ha kommet tegn på at det kan ha skjedd lovbrudd som ikke er omfattet av det opprinnelige anklageskrivet.

    Les også:

Til toppen