BEDRIFTSTEKNOLOGI

EU sier ok til norsk-svensk telefusjon

EU-kommisjonen mener fusjonen mellom Telenors installasjonsdel Bravida og svenske BPA ikke får konsekvenser for konkurransen i markedet, og har derfor godkjent fusjonen. Ledelsen i det nye selskapet, med konsernsjef Jan Kåre Pedersen (bildet) skal holde til i Stockholm.

Frode Eriksen
26. sep. 2000 - 10:01

Det var på 95-årsdagen for oppløsningen av den svensk-norske unionen, den 7. juni at Telenor og det svenskeide BPA valgte å offentliggjøre sine planer for fusjon mellom de to selskapene. Fusjonen var en av de største nordiske fusjoner noensinne og berede grunnen for Telenors børsnotering av selskapet.

Selskapet som skal hete Bravida, blir markedsleder innenfor tele- og elektroinstallasjon vil samle nesten 14.000 ansatte og omsette for 13 milliarder kroner. 7.400 ansatte jobber i Norge, 6.300 i Sverige og 310 i Danmark.

Konsernsjefen blir norsk og styrelederen svensk, hovedkontoret legges til Stockholm, men til forskjell fra fusjonen med Telia; "Nye Bravida" blir hjemmehørende juridisk i Norge.

EU-kommisjonen mener fusjonen ikke får store konsekvenser for strukturen i markedet, heter det i en uttalelse vedrørende fusjonen.

Kommunikasjonsdirektør i Bravida, Anne Karin Augland, sier at en har følt seg trygge på at EU skulle godkjenne fusjonen siden den ikke gjelder overlappende virksomheter.

Det er ennå ikke klart hvor mange som blir å finne i det nye hovedkontoret i Stockholm, men flere av Bravidas norske ledelse, blant annet konsernsjef Jan Kåre Pedersen må forbrede seg på å flytte til den svenske hovedstaden.

En av selskapets kritiske faktorer i dag er mangel på arbeidskraft, og Augland sier at en blant annet i Oslo mangler teknikere og montører.

Om den forestående børsnoteringen sier Augland at den ikke er påvirket av når Telenor børsnoteres. - Det er sagt at selskapet vil børsnoteres når det er moden for det, kanskje om en 2-3-4 år, tipper hun.

Vekstmålet for nye Bravida er en fortsatt omsetningsvekst over ti prosent hvert år, som skal komme gjennom organisk vekst og gjennom oppkjøp. Mens Bravida var heleid av Telenor, var svenske BPA eid av et konsortium med risikokapitalfondet Procuritas Capital Partners, byggeforetaket Peab, de finske selskapene Sampo Liv Insurance Company og Sponsor Capital, Baring Private Equity Partners, investeringsselskapet Latour, samt investeringsselskapet Atle.

Telenor og eierne i BPA eier 48 prosent av det nye selskapet hver, mens ledelsen eier de resterende fire prosent.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.