JUSS OG SAMFUNN

EU skal antitrust-granske Samsung

Kommisjonen vil undersøke om selskapet kan ha misbrukt egne patentrettigheter.

EU-kommisjonen kunngjorde tirsdag at den har åpnet en formell etterforskning for å fastslå om Samsung Electronics har misbrukt visse patentrettigheter knyttet til europeiske telekommunikasjonsstandarder for å begrense konkurransen i det europeiske markedet for mobiltelefoner. I så fall er dette ifølge kommisjonen en overtredelse av en forpliktelse selskapet skal ha gitt European Telecommunications Standards Institute (ETSI) i 1998 om å lisensiere alle essensielle patenter knyttet til europeiske mobiltelefonistandarder ut fra rettferdige, rimelige og ikke-diskriminerende betingelser.

Den formelle etterforskningen kommer som resultat av en foreløpig granskning som ble innledet i november i fjor.

Bakgrunnen for etterforskningen er de mange søksmålene som i ulike EU-land har blitt opprettet av Samsung i forbindelse selskapets stridigheter med Apple. Ifølge EU-kommisjonen har disse søksmålene vært basert på påståtte krenkelser av visse patentrettigheter som Samsung skal ha erklært som essensielle for å implementere de aktuelle standardene.

Kommisjonen skal i særlig grad etterforske om Samsung med dette har unnlatt å innfri sine ugjenkallelig forpliktelser, og om dette også er et brudd på EUs antitrust-lovgivning.

EU-kommisjonen skal ikke ha noen mening om utfallet av etterforskningen, men opplyser at etterforskningen er høyt prioritert og dermed vil gå skje raskt.

Samsung skal ikke hatt nevneverdig hell med søksmålene mot Apple innen EU. Senest denne uken ble det kjent at en tysk domstol har avvist Samsungs anke om å få opphevet salgsforbudet av nettbrettet Galaxy 10.1 i Tyskland.

    Les også:

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.