EU skal kjøpe mer fri programvare

EU er i ferd med å legge frem et strategi-dokument der det slås fast at fri programvare skal foretrekkes.

EU skal kjøpe mer fri programvare

EU er i ferd med å legge frem et strategi-dokument der det slås fast at fri programvare skal foretrekkes.

I løpet av de kommende dagene vil EU-kommisjonen foreslå at det skal kjøpes mer fri programvare fra åpen kildekode-utviklere. Det skriver International Herald Tribune.

- Det er et stigende press på å få kommisjonen til å promotere fri programvare, sier Carlo Piana, advokat for Free Software Foundation Europe, til Internetional Herald Tribune.

Det kan i såfall bli et tilbakeslag for leverandører av proprietær programvare, og da først og fremst Microsoft.

I september erklærte den nederlandske regjeringen at de vil favorisere åpne standarder når de kjøper programvare. Singapore stoppet å bruke Microsoft Office i 2004 og Munchen har bestemt seg for å bruke Linux fremfor i Windows.

Her i Norge har fornyingsminister Heidi Grande Røys sagt at regjeringen jobber med en "preferansepolitikk" for fri programvare, men dette har det foreløpig ikke kommet noe mer konkret om.

Regjeringen har imidlertid finansiert oppstarten av det norske friprog-senteret, eller Nasjonalt kompetansesenter for fri programvare, som det egentlig heter. De har også delt ut 5 millioner kroner i støtte til diverse friprog-prosjekter, samt ytterligere 5 millioner til åpen standard-prosjekter.

EU-kommisjonen skal snart offentliggjøre et strategidokument der det vil stå at fri programvare skal foretrekkes hvis det ikke koster mer, og så lenge det er i EU-innbyggernes beste interesser, forteller Valerie Rampi, pressetalsmann for EU-kommisjonen.

Norge er ikke medlem av EU, men hvis dette går igjennom vil det trolig påvirke hvor raskt og hvor langt Norge går i sin tilnærming.

Utfordringen med et slik EU-vedtak og den praktiske realiteten kan imidlertid være stor.

- The er et gap mellom forslag og implementering. Det tar tid å implementere nye vedtak, sier Piana, til International Herald Tribune.

Til toppen