JUSS OG SAMFUNN

EU skal tvinge ned prisene på mobilbruk

EU skal senere i dag annonsere dype kutt i prisene mobilselskapene tar når deres brukere er i utlandet. Her er lekkasjene:

28. mars 2006 - 08:26

EU skal senere i dag annonsere sine planer for å kutte i prisene mobilselskapene tar når deres mobilbrukere er i utlandet. Det er hard priskrig internt i de fleste land, men når for eksempel en norsk bruker ringer med sin Telenor-mobil i England, er prisene mangedoblet -uten noen god grunn, mener EU og mange andre.

Hovedkonklusjonen som Viviane Reding, EUs tele-kommisjonær, senere i dag skal legge frem er allerede lekket ut. Utenlandsavgiftenen skal kuttes med hele 40 prosent.

Dette vil ramme mobilselskapene i EU og EØS-landene, deriblant Norge, hardt. 10-15 prosent av resultatene i mobilselskapene stammer fra utenlandsavgiftene, viser tall fra EU.

Som EØS-medlem er Norge pålagt å foreta en nasjonal analyse av markedet for internasjonal roaming.

Underdirektør i tjenestemarkedsavdelingen i Post- og teletilsynet, Arne Litleré, fortalte i august i fjor at alle EU- og EØS-landene skal utarbeide nasjonale analyser.

Analysen i Norge skal blant annet avdekke prisen NetCom og Telenor tar for å la utenlandske mobiloperatører bruke nettene her i landet. Resultatet av analysen skal etter hvert koordineres med de andre europeiske tilsynene.

– Det hjelper ikke om vi pålegger våre operatører å sette ned prisene, hvis ingen andre gjør det. Prisfordelen vil i så fall tilfalle utenlandske brukere og ikke norske kunder, forteller Litleré.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.