JUSS OG SAMFUNN

EU-skepsis til dyp pakkeinspeksjon

Virgin starter massiv overvåkning av egne kunder.

27. jan. 2010 - 09:45

Den britiske bredbåndsleverandøren Virgin Media vil overvåke kundenes nettrafikk med såkalt dyp pakkeinspeksjon.

Målet er å avdekke hvem som bedriver ulovlig fildeling gjennom å snoke på innholdet i datatrafikken.

Det kraftige verktøyet som muliggjør dette heter CView, utviklet av selskapet Detica.

Pakkeinspeksjonen skal angivelig kunne identifisere filnavn, og dermed kunne avgjøre hvilket innhold som spres ulovlig.

Virgin hevder prosjektet ikke truer personvernet, men får kraftig motstand fra personvernorganisasjoner som Privacy International.

EU-kommisjonen mener planene er problematiske, og kunngjorde i går at de vil følge nøye med på forsøkene med bruk av CView, ifølge BBC.

Privacy International mener Virgin bryter med britisk lov dersom de gjennomfører planene.

- Det er ulovlig å avskjære kommunikasjon uavhengig av hva de gjør med dataene i etterkant, uttaler en talsmann for organisasjonen til BBC.

Virgin Media la i fjor frem planene om å tilby sine fiberkunder ubegrenset tilgang til musikk, inkludert nedlasting av filer uten DRM-beskyttelse fra Universal. Musikken skulle betales som del av bredbåndsavgiften.

Planene om å snoke på kundenes datatrafikk for å avdekke ulovlig fildeling må sees i sammenheng med det nye musikktilbudet. Dette skjer etter påtrykk fra platebransjen, skriver Ars Technica.

Ifølge Detica vil verktøyet deres kun utlevere anonymiserte data. Ars påpeker imidlertid at datasettene vil inneholde brukernes IP-adresser. Dermed blir det en smal sak for bredbåndsselskapet å koble fildelernes trafikk mot navngitte kunder.

I et intervju med BBC sier Virgin at det er uklart når de går i gang med overvåkningen, og at de i første rekke vil følge med kjente fildelingsteknologier og nettverk som Gnutella, eDonkey og BitTorrent.

Virgin Media fortalte at så mange som 40 prosent av deres kundemasse vil potensielt kunne bli overvåket på denne måten, og talsmannen innrømmet at de ikke har planer om å fortelle kundene om dette.

Kilder:
BBC
Ars Technica

    Les også:

Les mer om:
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.