EU snur i søkesaken mot Google

Godtar likevel ikke forliksforslaget om søketjenesten.

EU snur i søkesaken mot Google
Det nå lite som tyder på at EU-kommissær Joaquín Almunia vil lykkes med å få en endelig avtale med Google om selskapets søketjeneste innen hans tidsperiode som kommissær utløper senere i høst. Bilde: Andrew Harrer/Bloomberg via Getty Images/All Over Press

Etter fire år og tre runder med innrømmelser fra Google i forsøk på å oppnå et forlik i EU-kommisjonens antitrustsak knyttet til Googles søketjeneste, skal kommisjonen nok en gang ha avvist et forliksforslag fra Google.

I utgangspunktet kommer dette som en overraskelse, siden EUs konkurransekommissær, Joaquín Almunia, tidligere har sagt seg fornøyd med det siste forslaget fra Google. Almunia har tidligere uttalt håp om at avtalen kunne fullføres innen han fratrer sin stilling senere denne høsten.

En del av Googles konkurrenter, derimot, har ikke vært like fornøyde. Enkelte har uttalt at forslagene til Google til og med vil gjøre forholdene verre.

Det er i et intervju med Bloomberg tidligere denne uken at Almunia nå forteller at kommisjonens etterforskere i løpet av sommeren har mottatt en rekke innspill fra Googles konkurrenter om forliksforslagene. Almunias forteller at noen av disse er svært negative, og at noen av dem inneholder nye argumenter, data og vurderinger som kommisjonen nå må bruke til på å analysere. I praksis spiller Almunia ballen videre til Google.

– Vi må se om vi kan finne løsninger, det vil si om Google kan finne løsninger to noen av disse bekymringene som vi anser som berettigede, sier Almunia.

I helgen, før intervjuet med Almunia ble publisert, kom Googles styreformann, Eric Schmidt, med et blogginnlegg hvor han hevder at Google ikke er porten til internett og at et stort flertall av internett-brukerne går direkte til sine favorittjenester i stedet for via Googles søketjeneste.

– Det er heller ikke sant at vi promoterer våre egne produkter på bekostning av konkurransen. På toppen viser vi resultatene som direkte svarer på brukerens forespørsler (vi bygde tross alt Google for brukere, ikke nettsteder), skriver Schmidt.

Men det er få av Googles rivaler som biter på disse argumentene.

Om Almunias uttalelse sier en talsperson for Google at selskapet vil fortsette å samarbeide med kommisjonen i denne saken.

    Les også:

Les mer om: