EU sponset Facebooks datahall

Får kraftig kritikk for svensk pengestøtte.

EU sponset Facebooks datahall
Ordføreren i Luleå, Karl Petersen sammen med Matz Engman, sjef for næringsforeningen i den nordsvenske kommunen, feiret i fjor at de fikk Facebooks nye datasenter til byen. Mye takket være store subsidier fra EU, melder britisk avis. Bilde: Facebook

Digi.no har tidligere omtalt Facebooks kommende datasenter i den nord-svenske byen Luleå. Da giganten skulle bygge sitt første datasenter utenfor USA var det nettopp Sverige som gikk av med seieren.

Etter det digi.no kjenner til var det også norske interesser på banen, men nådde ikke opp i konkurransen. Kanskje det ikke var så rart. Den britiske avisen The Daily Telegraph melder nemlig at EU har øremerket 10 millioner pund, rundt 91 millioner norske kroner, for å støtte etableringen i Sverige.

Datasenteret skal stå ferdig i 2014 og vil etter planen være på 30.000 kvadratmeter, og skal gi Facebooks europeiske brukere en mer stabil tjeneste. Nå stilles det imidlertid spørsmålet om hvorfor EU skal bruke sine midler på å støtte et svært lønnsomt amerikansk selskap. Et selskap som er verdsatt til rundt 100 milliarder dollar før de går på børs om noen måneder.

En av de som er kritiske er den innflytelsesrike britiske tenketanken Open Europe, som riktig nok er kjent for å være EU-skeptikere.

– Dette viser at EUs midler som skulle gått til å forbedre livene til Europas fattige blir brukt til å støtte et blomstrende amerikansk selskap i en av Europas rikeste medlemstater, sier Open Europe-sjef Pieter Cleppe til The Daily Telegraph. På sin blogg forklarer tenketanken hvorfor de mener EUs ulike rammeprogrammer er «tullete» og bruker nettopp støtten til Facebook som eksempel.

Facebook selv innrømmer at subsidiene har vært en faktor og ansvarlig for Facebooks datasentervirksomhet, Tom Furlong, sier til den britiske avisen at styresmaktene i en rekke land bruker denne type incentiver til å tiltrekke seg denne type virksomhet.

I Norge er det en rekke ulike datasenter-initiativer på gang og alle håper på å tiltrekke seg lukrative datadriftsoppdrag. Så langt har ikke Norge vunnet opp i konkurransen: I Finland har de snappet Google mens Facebook altså valgte Sverige. På Island har norske Opera Software valgt å plassere sine data.

Det vakte også oppsikt da statseide Entra Eiendom tidligere i år lansere planer om et gigantisk datasenter rett utenfor Oslo. De har imidlertid ikke sikret seg noen faste kunder, men er i forhandlinger med den norske IT-kjempen Evry, tidligere EDB Ergogroup.

    Les også: