JUSS OG SAMFUNN

EU stadig i tvil om Microsoft Passport

EU er ennå ikke overbevist om at Microsoft Passport er i samsvar med europeisk personvern. Granskingen fortsetter.

3. juli 2002 - 08:29

EU-kommisjonens ansvarlige for personvern har i flere måneder gransket Microsofts Passport-ordning, som gjør det mulig å nå beskyttede tjenester på flere ulike nettsteder med utgangspunkt i én pålogging, med ett brukernavn og passord.

Les også

Granskingen foregår i regi av EU-kommisjonens "Internet Task Force" som ledes av sjefen for de italienske personvernmyndighetene, Stefan Rodota. Denne gruppene opererer uavhengig av EUs konkurransemyndigheter og deres gransking av mulige lovbrudd knyttet til monopolistisk adferd fra Microsofts side.

Les også

I en erklæring offentliggjort i går, understreket Rodota at det ikke dreier seg om en formell etterforsking, men snarere om en løpende dialog. Siden denne dialogen ikke har ført til noen tilfredsstillende avklaring, vil den fortsette inntil videre.

Erklæringen mener det kan knyttes tvil til hvorvidt informasjonen til nye brukere i det de er i ferd med å fylle inn påmeldingsskjemaet til Passport-ordningen gir tilstrekkelig innsyn i hva den går ut på.

Ved påmelding til Passport oppfordres brukeren til å svare på spørsmål knyttet til i hvilken grad de tillater til at deres personlig informasjon skal kunne stilles til disposisjon for tredje part. Gruppen mener disse spørsmålene er uklare og at det følgelig er uklart hva slags tillatelse brukeren egentlig gir, hva slags rettigheter brukeren gir fra seg, og hva slags rettigheter tredje part faktisk erverver.

Gruppen mener det videre hersker tvil ved personvernpolitikken til selskapene som deltar i Passport-ordningen, og ved sikkerhetsrisikoen knyttet til enkeltpersoners bruk av Passport.

EU ønsker følgelig å se nærmere på Passport, med tanke på å kartlegge eventuelle nødvendige endringer. Konkurrerende tjenester skal utsettes for samme type analyse.

Microsoft sier selskapet mener å være i samsvar med EUs reglement, og at man ser fram til å fortsette dialogen med tanke på å bedre både teknologien og personvernet.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.