EU starter utviklingen av 4G, arvtageren til UMTS

EU har startet et forskningsløp for å utvikle 4G, mobilstandarden som skal samle alle typer trådløse nett og gi enorm fart.

UMTS, eller 3G (tredje generasjons mobiltelefoni), er forsinket og lisenskostnadene truer med å velte de store europeiske mobilselskapene. Men EU skyter allerede nå likevel startskudd for fjerde generasjon.

I et forsøk på å være tidlig ute og gi den europeiske teleindustrien et forsprang, inviterer EU nå forskere i Europa til å søke om hele 20 milliarder svenske kroner for arbeidet med 4G.

Men det er allerede klart at mye av pengene vil gå til de store mobilselskapene Ericsson, Siemens, Alcatel, og Nokia, skriver det svenske nettstedet Ny Teknik. Men EU krever at selskapene bidrar med like mye som EU gjør til sine 4G-prosjekter.

Mye av arbeidet til de store teleselskapene er koordinert gjennom bransjeorganisasjonen Wireless World Research Forum.

Målet er både å lage felles standarder for teknikken og bruk av frekvensområder, for deler av de båndene som trengs brukes i dag av TV og militære.

Nå bør du ikke utsette kjøpet av en 3G-telefon på grunn av arbeidet med 4G. EU har satt 2011 som et foreløpig mål.

Etter å ha brent seg på 3G der mobilnettene alene skal sørge for økt fart, planlegger mobilbransjen at 4G-telefoner skal kunne utnytte WLAN og Bluetooth-forbindelser. På denne måten skal teleselskapene slippe å bygge helt nye nett slik de nå må gjøre med UMTS.

Målet med 4G er å øke farten til hele 100 Mbit i sekundet i tettbebygde strøk.

Til toppen