EU straffet teleoperatør med milliardbot

Det tidligere spanske statsmonopolet må ut med 1,2 milliarder kroner for ulovlige knep i markedet.

EU straffet teleoperatør med milliardbot
Bilde:

EU-kommisjonen har i lagt det tidligere spanske statlige telemonopolet Telefonica en bot på 152 millioner euro – 1,2 milliarder kroner – for å ha overpriset konkurrentenes tilgang til selskapets bredbåndnettverk.

EU mener Telefonica krevde for høye priser av konkurrentene som ville tilby bredbåndstjenester over selskapets fysiske nettverk, samtidig som de presset prisene ned på forbrukermarkedet for bredbåndstjenester.

Boten gjenspeiler EU-kommisjonens kampanje for å bedre konkurranseforholdene innen mobil, tele og bredbånd. Nylig ble mobiloperatører ilagt en øvre grense på det de kan kreve for mobil roaming. I forrige uke gikk kommisjonen til sak for å presse den tyske regjeringen bort fra et lov som gir Deutsche Telekom et monopol over tjenester i selskapets fibernett.

Ifølge EUs konkurransekommissær Neelie Kroes gjorde Telefonica det nærmest umulig for konkurrentene å nå fram i bredbåndsmarkedet.

Telefonica mener de har rettet seg etter alle krav fra spanske myndigheter, og klager over at de er blitt stilt mellom bark og ved.

Kroes peker på at bredbånd i Spania er 20 prosent dyrere enn i de 15 eldste EU-medlemmene, samtidig som bredbåndspenetrasjonen er 20 prosent lavere.

80 prosent av bredbåndtrafikken i Spania i dag går over Telefonicas kobberledninger. Selskapets største konkurrent innen bredbånd er Orange, som klaget Telefonica inn for EU-kommisjonen i 2003.