EU strever med å enes om banebrytende KI-regler

EU-parlamentarikere og EU-landene forhandlet torsdag på overtid om et nytt regelverk for kunstig intelligens (KI) i unionen, men kastet til slutt inn håndkleet.

EUs industrisjef Thierry Breton leder forhandlingene i EU om KI-regler. Her er han fotografert under et annet arrangement tidligere i år.
EUs industrisjef Thierry Breton leder forhandlingene i EU om KI-regler. Her er han fotografert under et annet arrangement tidligere i år. Foto: Reuters/Yves Herman
7. des. 2023 - 14:05

Målet er å få på plass det som ventes å bli et banebrytende regelverk for blant annet bruken av KI-systemer som tekstroboten ChatGPT.

Forhandlingene foregår bak lukkede dører. Planen var først å ha pressekonferanse om retningslinjene torsdag, men denne ble utsatt.

Senere, etter å ha forhandlet i nesten et døgn, kunngjorde EUs industrisjef Thierry Breton at samtalene rundes av. De gjenopptas fredag.

– Det er gjort stor framgang de siste 22 timene om KI-reglene. Vi gjenopptar arbeidet i EU-parlamentet og EU-rådet i morgen klokka 9, skriver Breton på X.

OSLO 20240410Digital EuropeDigitaliserings- og forvaltningsminister Karianne Tung.Foto: Arash A. Nejad
Les også

Urealistisk, mener forsker: Regjeringen vil ha 80 prosent KI-bruk i offentlig sektor innen 2025

Ødelagt kaffemaskin

En ikke navngitt kilde sa til Reuters at forhandlerne tidlig torsdag morgen ble enige om regulering av såkalt generative KI-verktøy, altså KI som kan generere nytt innhold, eksempelvis ChatGPT.

Men da gjensto fortsatt flere sentrale spørsmål, blant dem bruk av KI til ansiktsgjenkjenning, i politiets arbeid samt kildekodetilgang.

Kildene har oppgitt at det pågår intense diskusjoner, og at deltakerne har vært frustrerte som følge av en ødelagt kaffemaskin.

Kan danne veikart

EUs medlemsland og EU-parlamentet har forsøkt å bli enige om detaljene i et forslag som ble lagt fram av EU-kommisjonen for to år siden, men de har slitt med å holde tritt med den svært raske utviklingen innen feltet. Det gjør det også vanskelig å oppnå enighet.

De nye reguleringene kan komme til å danne et utgangspunkt for andre land som ønsker å lage egne regler for kunstig intelligens.

EU-reglene er ventet å være et alternativ til USAs liberale holdning og Kinas midlertidige regler.

Figure lager roboter som selskapet håper vil erstatte mennesker i fremtiden. Denne er i ferd med å lage en kopp kaffe på egen hånd.
Les også

Ny satsing: Nå skal OpenAI bygge fremtidens roboter

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.