EU syns din telefonregning er for høy

EU-kommisjonen mener at konkurransen på lokaltelefoni er for svak og vil endre lovverket slik at flere aktører slipper til aksessnettene som i hovedsak kontrolleres av tidligere telemonopol.

EU-kommisjonen mener at konkurransen på lokaltelefoni er for svak og vil endre lovverket slik at flere aktører slipper til aksessnettene som i hovedsak kontrolleres av tidligere telemonopol.

EU-kommissær og ansvarlig for industri og IT, Erkki Liikanen mener det må åpnes for sterkere konkurranse på de lokale aksessnettene.

Han presenterte onsdag kommisjonens nye forslag (hvitpapir) til den fremtidige reguleringen av telemarkedet i EU, der det blant annet heter at monopolselskapene skal oppfordres til å åpne sine aksessnett, eller pålegges det samme. I forslaget foreslås det at de lokale telemyndighetene kan utstede lisenser for elektronisk kommunikasjon, som gjelder for alle distribusjonsformer også lokaltelefoni.

Liikanen går enda litt lenger i et intervju med Dagens Industri i dag, der han sier at lokaltelefoni må bli billigere om Europa skal kunne konkurrere med USA på Internett. Han sier at kostnadene til utlandstelefoni har gått kraftig ned etter at sektoren ble åpnet for konkurranse, men så har ikke skjedd med lokaltelefoni.

Blant de selskapene som nå gjør noe med lokaltelefoni er British Telecom som i desember gir andre teleselskap et tilbud som gjør det mulig for operatørene å selge Internettaksess til en fast pris uansett hvor mye tjenesten blir brukt som inkluderer ubegrenset bruk av telenettet. BTs pris til operatørene kan komme ned i 10 pund, eller 120 kroner, noe som på årsbasis kan gi en pris på under 1500 kroner før moms for ubegrenset bruk av Internett inkludert bruken av telenettet.

I forslaget fra kommisjonen heter det også at en aktør ikke skal kunne kalles for dominerende før de passerer 50 prosent markedsandel, og ikke lenger 25 prosent som i dag. Det betyr blant annet at kommisjonen ikke mener at mobilselskap med en markedsandel på 25 prosent skal pålegges å åpne sine mobilnett for andre mobiloperatører uten egne mobilnett.

Etter en høring blant aktørene som varer til februar, skal forslagene etter planen være klare til sommeren neste år og skal kunne etableres som nytt lovverk fra 2003.

Til toppen