EU til rettssak mot sin IT-minister

EU går til rettssak mot Martin Bangemann, IT og Telekommunikasjon-kommisær, etter at han sa ja til en toppstilling i det spanske teleselskapet Telefonica.

EU går til rettssak mot Martin Bangemann, IT og Telekommunikasjon-kommisær, etter at han sa ja til en toppstilling i det spanske teleselskapet Telefonica.

EU-landene har gått til det høyst uvanlige skritt å varsle rettssak mot et medlem av EU-kommisjonen. I en enstemmig avgjørelse i går vedtok medlemslandets ambassadører i Brussel å stevne sin IT og telekom-sjef Martin Bangemann for EU-domstolen. Det er ventet at EU-parlamentet vil støtte beslutningen, skriver Financial Times.

Bakgrunnen for stormen rundt Bangemann er at hele EU-kommisjonen trakk seg i mars etter at en rapport avslørte forskjellige typer økonomisk rot. Av de 20 kommissærer er det trolig bare fire eller fem som skal sitte en ny periode. Bangemann er derfor en av mange som leter etter en ny jobb, til tross for at han er 64 år gammel. For en uke siden ble det kjent at han hadde sagt ja til det store spanske teleselskapet Telefonica. (Se tidligere sak under)

På grunn av deres makt, er EU-kommissærene gjennom EU-traktaten bundet i hva slags stillinger de kan ta etter embetet utløper. En EU-kommissær "skal oppføre seg med integritet når de aksepterer stillinger eller fordeler etter at de har sluttet", heter det i paragraf 213.

EU-ambassadørene er redd for at Bangemann skal misbruke de kunnskaper, kontakter, påvirkningskraft og ikke minst informasjon om fremtidige beslutninger han har når han går rett over til Telefonica. Bangemann har dessuten det siste halve året behandlet flere saker der det spanske teleselskapet.

Det var nettopp etter at EU-kommisjonen ble beskyldt for korrupsjon, maktmisbruk og andre misligheter i en rapport tidligere i våres at hele kommisjonen trakk seg. At EU-systemet nå har et sterkt ønske om å renvaske seg øker sjansene for at Bangemann blir dømt.

I forkant av saken er Bangemann allerede løst fra sine oppgaver - det er EU-kommissær for konkurranse, Karel Van Miert, som overtar midlertidig. Men Bangemann kan ikke idømmes fengsel. Taper han rettssaken, mister han den betydelige EU-pensjonen sin på 750.000 kroner i året.

Til toppen