DIGITAL LOMMEBOK

EU tok viktig skritt på veien mot eID på tvers av landegrensene

Med 335 mot 190 stemmer valgte Europaparlamentet torsdag å støtte planene om en digital lommebok, som vil la innbyggerne kunne identifisere seg digitalt på tvers av landegrensene, uten å være avhengige av kommersielle tilbydere.

En digital lommebok for oppbevaring og utveksling av elektroniske ID-er på tvers av landegrenser i Europa, kan være virkelig om få år.
En digital lommebok for oppbevaring og utveksling av elektroniske ID-er på tvers av landegrenser i Europa, kan være virkelig om få år. Foto: Colorbox
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
29. feb. 2024 - 15:02

EU har i en årrekke planlagt innføringen av en digital lommebok, som innbyggerne i EU-landene og potensielt også Norge, kan bruke til å autentisere seg hos både private og offentlige, digitale tjenester både i hjemlandet og de fleste andre europeiske land, i tillegg til å lagre, dele og e-signere dokumenter.

Torsdag stemte Europaparlamentet for lovgivningen som legger til rette for dette. Under debatten skal medlemmene ha sikret at også de som ikke kan eller vil bruke lommeboken, ikke skal bli diskriminert. 

Parlamentsmedlemmene har også gitt mandat til en lommebok basert på åpen kildekode for å oppmuntre til åpenhet, innovasjon og for å øke sikkerheten, heter det i en pressemelding fra Europaparlamentet.

Lovforslaget må fortsatt bli formelt godkjent av ministerrådet før faktisk blir til lov. 

Olav Skard hadde ti etterforskere utsendt til Kiev i den internasjonalt koordinerte politiaksjonen som nå har ført til fire arrestasjoner etter dataangrepet mot Hydro og minst 1800 andre virksomheter i 71 land.
Les også

Cyber-angrepet mot Hydro: Avdekket angrep på 1800 bedrifter i 71 land

Store fordeler

Norske Kantega har ventet på denne avgjørelsen. I pressemelding skriver selskapet at det å kunne bruke elektronisk ID på tvers av nesten hele Europa, vil gi mange fordeler. For eksempel vil man kunne hente ut reseptbelagt medisin i alle EU-landene, godkjenning av arbeidstillatelser vil kunne gå raskere, og digitale utgaver av førerkort vil kunne brukes også utenfor landegrensene. 

Samtidig vil brukerne slippe å måtte oppgi personnummer og annen sensitiv informasjon. Men lommeboken er det meningen at brukeren kontrollerer hvilken informasjon som deles. Lommeboken bygger på den reviderte eIDAS-forordningen (Electronic identification, authentication and trust services).

Erling Skard i Kantega sier at med den digitale lommeboken kan du identifisere deg overfor nettstedet du skal logge deg inn hos, uten å benytte tredjeparter som mellomledd. <i>Foto:  Pressefoto</i>
Erling Skard i Kantega sier at med den digitale lommeboken kan du identifisere deg overfor nettstedet du skal logge deg inn hos, uten å benytte tredjeparter som mellomledd. Foto:  Pressefoto

Kantega mener at vedtaket i Europaparlamentet harmonerer godt med handlingsplanen (for eID i offentlig sektor) som Digdir publiserte i forrige uke.

– Vi har fulgt utviklingen av eIDAS i et par år allerede, og vedtaket er helt i tråd med EUs ønske om å sikre personvernet og redusere makten som teknologigigantene har i dag, sier Erling Skard, sjefsutvikler og eID-ekspert  i Kantega, i pressemeldingen. 

Ifølge Kantega vil teknologigigantene vil nemlig måtte støtte lommeboken og tillate at den brukes til blant annet innlogging.

Myndighetene i Norge er gode på trusselvurderinger, råd og veiledninger, både til virksomheter og private.  De fire første områdene over er hentet fra Nasjonal sikkerhetsmyndighets Grunnprinsipper for IKT-sikkerhet. De inneholder nyttige anbefalinger som vi benytter aktivt i operativt arbeidet med cybersikkerhet i TV 2.
Les også

Dagens trusselbilde på internett er skremmende

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.