JUSS OG SAMFUNN

EU trenger mer tid til Google-granskning

Er fortsatt usikre på om søkegiganten misbruker markedsmakten.

EU-kommisjonen har ennå ikke kunnet konkludere med noe i den etterforskning av klager om at Google misbruker selskapet makt i søkemarkedet. Kommisjonen innledet etterforskningen i november i fjor. Blant klagerne finner man rivaler som Microsoft.

I en tale under IBAs årlige Competition Conference i Firenze, sa Joaquín Almunia, konkurransekommisær i EU-kommisjonen, at kommisjonen i første omgang forsøker å avgjøre om selskapet har en dominirende posisjon innen Internett-søk.

– Google er favoritten til mange av oss, men dominans er ikke det samme som misbruk av dominans. Misbruk er en atferd som beskytter eller utvider dominansen ved hjelp av uberettigede midler, og vi har ennå ikke konkludert med om dette er tilfellet med Google, sa Almunia i talen.

– For å gjøre det, må vi ha i tankene at selskapet opererer i et marked som endres med lynets hastighet. Dette er et kritisk aspekt ved vår streben etter å forstå om og i hvilken grad selskapet opprettholder en forskanset posisjon.

Almunia forteller videre at kommisjonen i sin analyse nøye må vurdere det faktum at Google driver en plattform med to sider, hvor betalingen fra annonsørene finansierer en tjeneste som brukerne ikke behøver å betale for.

I granskningen må kommisjonen blant annet finne ut hva som er selskapets konkurrenter i ulike geografiske markeder. Den må også avgjøre om Google spiller rollen som en form for portvokter som er i stand til å påvirke atferden til Internett-brukere.

– Google-saken er også et godt eksempel på at betimelig innblanding er viktig teknologimarkeder som beveger seg raskt, og som ofte kjennetegnes av nettverks- og innelåsingseffekter, sier Almunia og viser til andre tilfeller som har demonstrert at handling kreves før de konkurransehindrende effektene av en strategi blir realisert.

Kommende onsdag skal Eric Schmidt, styreleder i Google, forklare seg for en komité i det amerikanske senatet. Det kan bli starten på en antritrust-sak mot selskapet, tilsvarende den som kom etter at Bill Gates måtte forklare Microsofts dominerende markedssituasjon for 13 år siden.

    Les også:

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.