BEDRIFTSTEKNOLOGI

EU truer opp RAM-prisene

EU truer Koreanske minnekartell til å kutte produksjonen med 30 prosent for å beskytte de europeiske produsentene Siemens og Thompson. Resultatet er at prisene i det utsatte minnmarkedet har gått opp med over 25 prosent på én uke. Det gjenstår å se om dette vil vare.

Jens Kanden
30. jan. 1997 - 09:00

EU har raslet med proteksjonisme-sablene igjen ved å true de Koreanske minnekartellene, sies det i minnebransjen. EU har meddelt koreanske myndigheter om at de ønkser at produsenter som Samsung, Goldstar, og Huyandai, som kontrollerer over 40 prosent av verdens minnemarket, skal kutte sin produksjon med 30 prosent, i henhold til informerte kilder. I en minnebransjen hvor "psykologi" er en så viktig faktor, er bare ryktene om slikt nok til å sende prisene oppover på kort sikt. Om dette vedvarer er umulig å si.

- Etter det jeg hører har EU presset Korea til å kutte minneproduksjonen med over 30 prosent. EU ønsker å beskytte Siemens og Thompson og 35.000 til 40.000 arbeidsplasser i mikroelektronisk industri i et Europa herjet av arbeidsløshet, forteller en aktør i minnebransjen. De europeiske produsentene greier tydeligvis ikke å konkurrere på dagens prisnivå. Det ryktes at Korea har bøyd av for å unngå straffetoll på koreanske varer til EU, forteller minnespesialisten.

Minnebransjen er faktisk ikke helt ulik oljebransjen med et kjent antall aktører som har enorme muligheter til å påvirke markedet hvis de marsjerer i takt. Det sies også at flere av de japanske aktørene og i hvert fall en amerikansk produsent holder igjen produkter og bremser produksjonen.

- Kjøret begynte forrige onsdag ettermiddag og tirsdag var prisene opp med rundt 40 prosent. Nå har prisene roet seg noe og ligger vel rundt 25 prosent over prisene før oppgangen, forteller en annen aktør som jobber daglig med kjøp av minne.

- Det som vil bety noe for det langsiktige prisnivået er om produsentene faktisk kutter produksjonen. Problemet har vært for stor tilgjengelighet av varer, men de seneste dagene har tilgjengeligheten vært dårlig. Nå får vi Kinesisk Nyttår neste uke og da er det stengt i det fjerne Østen, noe som kan føre til en videre oppgang. Spørsmålet er hvor mye minne som er på lager hos PC-produsentene, og hos aktører i USA og Europa, forteller den andre minnespesialisten.

Etter et tøfft år hvor minneprodusentene har sett prisene stupe med over 80 - 90 prosent, er de svært motiverte for å fremskaffe et høyere prisnivå.

- Jeg tror ikke dette prisnivået vil vare, sier den ene bransjemannen Folk er blitt vant til at minne er billig og vil ikke finne seg i en oppgang. Vi så det samme i fjor høst hvor prisene gikk opp i tre uker, for så å falle lavere enn noen sinne. Man må huske at det finnes Taiwanske produsenter som ikke tenker på samme måte, og de kan fylle opp vakumet etter koreanerne. Vi har sett det siste året at markedet faktisk fungerer, selv om jeg, som bransjemann, ikke har noe imot høyere priser, avslutter mannen.

- Min magefølelse sier at det høyere prisnivået kan vedvare. Jeg tror produsentene har vært på smertegrensen en god stund. Allikevel er det nesten umulig å forutsi noe som helst i minnebransjen, avslutter den andre bransjemannen.

Uenigheten viser at minnebransjen er som aksjemarkedet med svingninger og uforutsigbarheter. Pr. idag, torsdag 30.01.97, er prisene på innkjøpsprisene til importørene 25 prosent høyere enn for en uke siden, og det har allerede fått effekter hos forhandlerne.

- Vi begynte å merke kjøret fredag, forteller Sverre Fjeldheim i Netshop DA. Forrige uke tok vi 555 kroner inklusive MVA for en 16MB-module. Tirsdag tok vi 620 kroner for samme module.

En rask sjekk på nettstedet til Netshop viser at en 16MB-module koster 709 kroner, pr. torsdag formiddag - en oppgang på nesten 30 prosent.

Kjøpe nå, eller vente? Det er spørsmålet.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.