BEDRIFTSTEKNOLOGI

EU uinteressert i Windows kildekode

Microsoft var advart at tilgang til Windows’ kildekode ikke ville tilfredsstille EUs krav.

30. jan. 2006 - 09:52

Microsoft er under press fra EU, blant annet trussel om dagbøter på 2 millioner euro, for å etterkomme kravet om å gi konkurrentene tilstrekkelig innsyn i grensesnittene som Windows tilbyr andre systemer. I forrige uke ble det kjent at selskapet, etter å ha levert 12 000 sider med dokumentasjon, heller vil la konkurrentene se Windows-koden enn å dokumentere grensesnittene bedre.

    Les også:

Ifølge Wall Street Journal ble Microsoft advart gjennom en konfidensiell tilbakemelding i desember at EU-kommisjonen ikke ville godta tilgang til Windows’ kildekode som alternativ til å dokumentere grensesnittene på en forståelig måte.

– Det må understrekes at det ikke er nødvendig å avsløre kildekode, heter det i dokumentet som avisen har fått tilgang til.

EU-dokumentet viser til en rapport fra en britisk IT-ekspert, Neil Barrett, som sier at han og en partner brukte 42 timer på å arbeide med Microsofts grensesnittdokumentasjon. De skulle løse forholdsvis enkle oppgaver, blant annet legge en ny bruker til et lokalnett og gjøre endringer i passord, men fant ikke ut av hvilke grep som skulle til.

Barretts kritikk av Microsofts dokumentasjon er drepende.

Han mener teksten ofte er «total ubrukelig», og merkelige betegnelser som «kontekst håndtak» og «nettverksobjekter» aldri er definert, og at det er for eksempel flere hundre sider om feilhåndtering, der det aldri nevnes hvordan feilene oppstår. Dokumentasjonen mangler indeks, illustrasjoner og til og med korrekte overskrifter, heter det videre.

Barrett skriver også – og det er, som sagt, flere uker før Microsoft kommer med forslaget – at han har aldri bedt om kildekode, og heller ikke er interessert i å få det.

Ifølge EU-dokumentet ga programmerere fra Sun, Oracle, Novell og IBM tilbakemeldinger tilsvarende dem fra Barrett, da EU-kommisjonen henvendte seg til disse selskapene for å få deres erfaringer.

EUs konkurransekommissær Neelie Kroes ville ikke kommentere saken da Wall Street Journal kontaktet henne fredag. Hun sa bare at hun var overrasket over tilbudet fra Microsoft om å gi innsyn i Windows’ kildekode.

Microsofts juridiske direktør i Europa, Horatio Gutierrez, sier Barretts kommentarer bygger på erfaringer med en tidligere utgave av dokumentasjonen, og at denne ble oppdatert 15. desember.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.