EU utvider granskningen av Microsoft

Nå skal også nettlesersituasjonen i Windows 8 og RT etterforskes.

EU utvider granskningen av Microsoft
Microsoft må i verste fall bygge om Windows RT for å tilfredsstille EU-kommisjonen og konkurrerende nettleserleverandør. Bilde: Jonathan Alcorn/Bloomberg/Getty Images/All Over Press

Microsoft har kommet i hardt vær hos EU-kommisjonen denne uken. Ikke bare har selskapet glemt å sjekke at det faktisk oppfyller avtalen med kommisjonen om at brukere av nye pc-er med Windows 7 SP1 skal gis et informert og uhildet valg av nettlesere.

Nå virker det klart at Joaquín Almunia, visepresident med ansvar for EU-kommisjonens konkurransepolitikk, også skal etterforske nettlesersituasjonen i Microsoft kommende operativsystemer, Windows 8 og Windows RT.

Bakgrunnen for dette er påstander om at Microsoft ikke gir andre nettlesere full tilgang til de samme programmeringsgrensesnittene som det Internet Explorer har tilgang til. Dette forteller Antoine Colombani, en talsmann for Almunia, til Reuters.

Det er noe uklart om påstandene gjelder både Windows 8 og Windows RT. Det er fra før kjent at Windows RT ikke åpner for konkurrerende nettlesere med full funksjonalitet. Dette er forbeholdt Internet Explorer, inkludert kjøring i desktop-modus. Både Mozilla og Google har uttrykt misnøye med dette.

Mozillas Firefox-direktør, Aza Dotzler, omtalte dette i et blogginnlegg i mai.

– Vi kunne bygge en vakker Firefox som ser virkelig bra ut i Metro, men Firefox ville bli så forkrøplet når det gjelder ytelse og hastighet at det sannsynligvis ikke engang er verd bryet, skrev Dotzler.

Den nye utviklingen i saken kommer ikke som noen overraskelse. EU-kommisjonen varslet allerede i mai at den holdt øye med denne situasjonen, som kan være en krenkelse av den samme avtalen som det mangelen på nettleser-valgskjermen også er. Microsoft er forpliktet til å overholde betingelsene i avtalen i fem år. Avtalen ble inngått i desember 2009.

Microsoft kunngjorde i går at Windows 8 vil bli allment tilgjengelig den 26. oktober i år. Om denne datoen også innebærer lansering av de første Windows RT-enhetene, er uklart. Men dersom EU-kommisjonen i verste fall krever at Windows RT må endres før den får selges i EU-land, vil Microsoft få det travelt.

Men enn så lenge har ikke kommisjonen sagt noe om hvilke sanksjoner den eventuelt vil innføre mot Microsoft, dersom også dette blir ansett som et brudd på avtalen.

Windows-sjef i Microsoft, kunngjorde i går at Windows 8 vil bli allment tilgjengelig den 26. oktober i år.
Windows-sjef i Microsoft, kunngjorde i går at Windows 8 vil bli allment tilgjengelig den 26. oktober i år. Bilde: Microsoft

    Les også:

Les mer om: