FORBRUKERTEKNOLOGI

EU valgte Nokias teknologi for mobil-TV

EU-medlemene og bransjen blir nå bedt om framskynde utviklingen av mobil-TV i Europa.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
19. juli 2007 - 07:52

EU-kommisjonen la i går fram en strategi for støtte av mobil-TV i EUs 27 medlemsstater. Kommisjonen oppfordrer medlemsstatene og bransjen generelt til å fremme og framskylde utviklingen av mobil-TV. De blir også bedt om å støtte bruken av mobil-TV-teknologien DVB-H (Digital Video Broadcasting - Handheld), som framheves som den eneste europeiske standarden for mobil-TV.

Valget av standard kommer ikke som noen overraskelse. EU har vært med å finansiere utviklingen av DVB-H, selv om teknologien regnes som Nokias. I et dokument EU-kommisjonen la fram i slutten av juni, gikk det fram at kommisjonen anså DVB-H som en bedre løsning enn blant annet DMB-teknologien (Digital Multimedia Broadcasting), som blant annet NRK har valgt å satse på.

    Les også:

- Mobilsending er en fantastisk mulighet for Europa for å beholde og styrke sin ledende stilling innen mobilteknikk og audiovisuelle tjenester, sier Viviane Reding, EU-kommissær med ansvar for informasjonssamfunnet og media, i en pressemelding.

- Europa står i dag ved et veiskille. Enten må vi ta ledelsen globalt, slik vi gjprde da vi støttet mobilstandarden GSM som ble utvikles av europeisk industri. Eller så kan vi la andre regioner legge beslag på den største delen av det lovende markedet for mobil-tv, sier hun.

- Det å vente og se er ikke et alternativ. Det er på tide for Europas industri og regjeringer å koble på mobil-TVen, oppfordrer Reding.

EU-kommisjonen mener at utrullingen av utnyttelsen av mobil-TV i EU har gått langsomt, samtidig som Europas konkurrenter har gjort betydelige framskritt. Kommisjonen mener at om ikke Europa gjør en konkret innsats her og nå, vil verdensdelen tape sitt konkurransemessige forsprang på mobilområdet. Det vises blant annet til at dekningen for mobil-TV i Sør-Korea er på nærmere 10 prosent, mens det marked som er lengst framme i Europa, Italia, stadig har under 1 prosent dekning.

Det er tre faktorer EU-kommisjonen mener vil være avgjørende for at mobil-TV blir en suksess i Europa, stardarder og interoperabilitet, rask tilgjengeliggjøring av aktuelle frekvensområder, blant annet ved at analoge TV-sendinger fases ut, samt et sett med retningslinker for å skape ensartede og gunstige rammer for regulering av mobil-TV.

Kommisjonen mener at 2008 vil være et avgjørende år for utbredelsen av mobil-TV i EU på grunn av blant annet EM i fotball og Olympiske Leker, som vil gi enestående muligheter for å reklamere for de nye tjenestene.

Mer informasjon om EUs avgjørelse finnes på denne siden.

Til tross for at EU-kommisjonen mener at standardisering og interoperabilitet for mobil-TV er helt avgjørende for at tjeneste skal lykkes, er Datamonitor-analytikeren Chris Khouri kritisk. Han mener standardiseringen vil skje på bekostning av konkurransen.

- Teknologiene MediaFlo, DMB og DAB-IP har alle blitt prøvd ut i Europa, og markedet hadde forventet å harmoniseres gjennom teknologisk innovasjon og interoperabilitet mellom brikkesett allerede på kort sikt, sier Khouri i en pressemelding.

Datamonitor mener samtidig at uavhengig av teknologi, vil den viktigste faktoren for bruken av tjenesten dreie seg om opplæring av konsumentene. Analyseselskapet mener at det å fremme allmenn forståelse og å illustrere fordelene for konsumentene, vil være en helt nødvendig oppgave for aktørene for å sikre at kringkastet mobil-TV en suksess og ikke bare den neste kostbare floppen.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.