TELEKOM

EU-vedtak åpner for billigere 3G-utbygging

900 MHz-båndet ikke lenger forbeholdt andregenerasjons GSM-teknologi.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
28. juli 2009 - 10:42

EUs ministerråd godkjente denne uken et forslag fra EU-kommisjonen om modernisering av EU-lovgivningen knyttet til brukes av radiospektrumet som behøves for mobiltjenester, også kjent som GSM-direktivet.

Dette direktivet, som stammer fra 1987, reserverer en den av 900 MHz-båndet til GSM-basert aksessteknologi, for eksempel mobiltelefoner.

Direktivet har nå bli oppdatert, noe som innebærer at 900 MHz-båndet nå kan brukes til raskere tjenester, slik som mobilt bredbånd, samtidig som tilgang til GSM-tjenester sikres.

EU mener dette vil kunne spare mobilbransjen for milliarder av kroner, siden 900 MHz-båndet har betydelig større rekkevidde enn 2100 MHz-spektrumet som mange mobiloperatører i dag bruker til 3G-tjenestene. Den større rekkevidden betyr at operatørene ikke behøver å bygge like mange basestasjoner for å dekke et geografisk område.

- GSM-standarden har vært en suksesshistorie for Europa, der den ble født. Ved å oppdatere GSM-direktivet, har EU banet vei for en ny generasjon med tjenester og teknologier hvor Europa kan være ledende i verden, sier telekommisjonær Viviane Reding, i en pressemelding.

- Denne reformen vil fjerne hindringer for operatører slik at de kan rulle ut nye teknologier i GSM-båndene for å utvikle mobile bredbåndstjenester med høy hastighet, sier Reding.

Det er planlagt at det nye direktivet skal tre i kraft i oktober i år. Det vil undertegnes av ordførerne for Europaparlamentet og ministerrådet i september, og senere bli offentliggjort i EUs offisielle avis.

Samtidig kommer EU-kommisjonen til å gå inn for en beslutning som angir de tekniske kravene som åpner for sameksistens mellom tradisjonell GSM-telefoni og UTMS (3G) innenfor GSM-frekvensene. Beslutningen vil baseres på EUs radiospektrumbeslutning.

TeliaSonera i Finland har allerede kunngjort at selskapet vil tilby 3G-tjenester over 900 MHz-båndet.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.