BEDRIFTSTEKNOLOGI

EU vedtok sikkerhetsbyrå for Internett

EU-parlamentet og ministerrådet har vedtatt å opprette et sikkerhetsbyrå for Internett over nyttår.

21. nov. 2003 - 11:34

Et nytt EU-organ kommer i gang over nyttår. European Network and Information Security Agency (ENISA) ble foreslått av EU-kommissær for informasjonssamfunnet Erkki Liikanen i februar i år. Etter tautrekking mellom EU-kommisjonen og EU-parlamentet ble det enighet om et kompromiss som parlamentet vedtok onsdag og ministerrådet i går.

    Les også:

Hensikten med ENISA er først og fremst å gi råd og støtte til EU-kommisjonen og medlemslandene om problemstillinger knyttet til sikkerhet rundt nettverk og informasjon. Byrået skal også advare myndigheter, bedrifter og forbrukere om datavirus, datakrim og andre sikkerhetsfarer på Internett, og bidra til å samordne EU-landenes kamp mot kyberkrim.

Byrået skal inntil videre lokaliseres til Brussel. Budsjettrammen er 33,3 millioner euro fram til 31. desember 2008.

ENISA består av tre organer. Styret ("Management Board") skal bestå av en representant fra hvert medlemsland, tre representanter med stemmerett oppnevnt av kommisjonen, og tre representanter uten stemmerett, også oppnevnt av kommisjonen. EU-kommisjonen ville opprinnelig at ENISA-styret skulle følge det samme mønsteret som EUs øvrige byråer, og begrenses til seks representanter oppnevnt av kommisjonen, men ga seg under forutsetning av at utvidelsen ikke skulle danne presedens for andre EU-byråer. Parlamentet fikk også gjennom sitt krav om at styrevedtak skal kreve to tredels flertall, i motsetning til vanlig flertall som var kommisjonens innstilling. ENISA blir følgelig langt mer uavhengig av kommisjonen enn tilsvarende EU-institusjoner, og mer representativt for medlemslandene.

Byrået skal ledes av en "Executive Director" utnevnt av kommisjonen etter en åpen utlysning. Funksjonstiden er økt fra 2,5 til fem år, etter krav fra EU-parlamentet.

EU-parlamentet fikk også gjennom at det skulle opprettes et tredje organ i ENISA, i form av en ekspertgruppe ("Permanent Stakeholders Group"). Denne gruppen skal omfatte eksperter fra bransjen, forbrukerorganisasjoner og akademia. Ekspertgruppen vil også bidra til å gi ENISA større tyngde enn tilsvarende EU-institusjoner.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.