JUSS OG SAMFUNN

EU velger standard for mobil TV

Mobil TV kan løses med mange teknikker, men nå har EU gjort sitt valg, men det er ikke standarden NRK liker.

10. mai 2006 - 12:50

TV er mobilbransjens ny satsningsområde, men utviklingen kan forsinkes dersom bransjen ikke enes om å bygge infrastruktur og mobiler som bruker det samme teknikken.

Mobilselskapene har testet og tatt i bruk flere teknikker, både med å transportere TV-signalene som datatrafikk i 3G-nettet. Her i Norge mener NRK at DMB/DAB-teknikken er best, men nå har EU bestemt seg: EU-landene skal alle legge til rette for en tilpasset versjon av TV-bransjestandarden DVB som heter DVB-H.

    Les også:

Beslutningen i EU-gruppen RSPG (Radio Spectrum Policy Group) der alle EU-landene sitter er nå klar. Mye tyder altså på at EU har bestemt seg, men forslaget skal nå ut på høring og endelig bekreftelse kommer til høsten.

– Gruppen har bestemt at det skal tildeles frekvenser til for mobil-TV innen to år i alle TV-land, forteller Jonas Wessel i det svenske Post- og teletilsynet til idg.se.

At EU har bestemt seg for felles frekvenser gjør at teleselskapene og innholdsleverandørene letter kan satse og bygge ut sendernett og tjenester for et felles og stort marked. Hadde hvert EU-land laget sitt eget system, kunne sendingene forstyrre hverandre og mobiltelefoner måtte kjøpes for hvert lands system.

Frekvensbåndet for DVB-H ligger rundt 32 Mhz.

Les mer om:
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.