TELEKOM

EU vil åpne for å dele Telenor i to

EU-kommisær Viviane Reding vil åpner for å ta fastnettet fra Telenor.

8. nov. 2007 - 10:09

EU-kommisær Viviane Reding er ikke populær i teleselskapene Europa etter kuttene i roamingprisene hun presset igjennom - og verre skal det bli.

På tirsdag presenterer Reding sin store plan for telemarkedet og alt ligger an til bråk, for forslagene er mange og er tunge. Under en tale i Athen bekrefter Reding hovedplanen.

I tillegg strømmer lekkasjene ut fra EU-systemet og de setter nok i gang alarmene hos mange teleselskaper, blant annet Telenor.

Alle endringer som til slutt blir vedtatt av EU-landene, vil gjennom EØS-avtalen gjelde også for Norge selv om Norge ikke er enige.

Øverst på listen står en mulig deling av Telenor og de andre gamle teleselskapene, skriver Reuters. EU-kommisæren vil at de lokale teletilsynene - her i Norge Post- og teletilsynet - skal få makt til å dele de gamle teleselskapene som eier fastnettene i alle EU-land.

Fungerer ikke konkurransen, skal tilsynene på egen hånd og uten politisk innblanding kunne tvinge igjennom en utskilling av fastnettene i egne selskaper for å sikre konkurransen. Debatten er gammel og målet er at alle teleselskaper skal få like vilkår.

Skulle situasjonen oppstå her i Norge, krever ikke EU at Telenor selger fastnettet sitt - det må bare skilles ut i et eget AS slik at man klarer å se at Telenor ikke detaljstyrer og betaler andre priser enn hva konkurrentene gjør.

EU-kommisæren foreslår også at de nasjonale teletilsynene skal miste makt til fordel for et nytt pan-europeisk teletilsyn som skal sikre felles regler. Det nye tilsynet skal dog ikke kunne dele ut ordre, men trolig overvåke og "gi råd".

I tillegg vil Reding trolig presentere nye krav til priskutt, denne gangen på terminering. Dette er prisen et mobilselskap krever betalt fra et annet teleselskap for å motta og gjennomføre en samtale. Norske myndigheter presset nylig Netcom til massive kutt i prisene de har tatt overfor Telenor og de andre norske teleselskapene.

Spørsmålet er om norske myndigheter allerede har kuttet nok eller om EU vil kreve enda større kutt, noe som vil ramme både Netcom, Telenor og flere andre.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.