BEDRIFTSTEKNOLOGI

EU vil åpne telenettene i år

EU-kommisjonen offentliggjorde onsdag planer om å øke presset for å få de dominerende aktørene til å åpne telenettene for konkurranse. Neste år skal tilgangen lovreguleres men medlemsnasjonene oppfordres til å bidra til økt konkurranse allerede i år.

Frode Eriksen
27. apr. 2000 - 10:07

Kommisjonen vil ta i bruk konkurranselovgivningen for å tvinge medlemsnasjonene til å øke konkurransen i sine respektive hjemmemarked.

Målet er å pålegge LLUB (local loop unbundling), eller tilgangen til aksessnettene som knytter husstander og bedrifter til telenettet i løpet av neste år. Før dette iverksettes ønsker kommisjonen å øke konkurransen så mye det lar seg gjøre. Medlemsnasjonene pålegges imidlertid ikke innføring av LLUB i løpet av året, selv om det anbefales. Pålegget kommer ikke før til neste år.

Imidlertid mener EU at nasjoner som ignorerer kommisjonens anbefalinger vil risikere å bli straffet på ulike måter, i EU-sammenheng er det vanligvis snakk om bøter.

EU-kommissær for konkurransespørsmål, Mario Monti og hans kollega for IT-saker Erkki Liikanen mener dette må til for at Europa ikke skal henge etter i kampen om markedene som nå skapes i og rundt Internett.

Kommisjonen vil også etablere et nytt system for å avgjøre om teleaktører er dominerende eller ikke. I dag defineres selskap med en markedsandel på over 50 prosent som dominerende, mens selskap med en markedsandel på over 25 prosent anses å inneha markedsmakt.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.