JUSS OG SAMFUNN

EU vil avlytte Skype-samtaler

Kokainsmuglere bytter til Skype for å avtale detaljer i leveransene.

23. feb. 2009 - 09:20

EU-organet Eurojust som skal gjøre medlemslandenes politi mer effektive i etterforskningen av internasjonal kriminalitet, har tatt på seg å «fjerne tekniske og juridiske hindringer mot avlytting av internettbaserte telefonisystemer», går det fram av en pressemelding.

Tiltaket er etablert på initiativ av det italienske politiets avdeling mot organisert kriminalitet, Direzione Nazionale Antimafia, og det er den italienske Eurojust-desken som skal lede det.

Bakgrunnen for tiltaket er at italienske kriminelle i stadig større grad bruker Skype og tilsvarende internettbaserte systemer for å unngå å bli fanget opp av vanlig avlytting av mobiltelefoni.

Det fortelles at kokainsmuglere, i avlyttede mobilsamtaler, blir enige om å bytte til Skype for å gi detaljer om tid og sted for leveranser.

Skype-samtaler krypteres etter et proprietært system som selskapet nekter å gi myndighetene innsyn i, heter det.

I oktober 2006 ble det kjent at den sveitsiske regjeringen, gjennom departementet for miljø, samferdsel og kommunikasjon (Departement für Umwelt, Verkehr und Kommunikation, forkortet Uvek) hadde fått et privat firma, ERA IT Solutions, til å utvikle en metode for å avlytte Skype og andre former for PC-basert IP-telefoni. Metoden skulle da være under testing.

Ideen var å få rettslig kjennelse for å fjerninstallere en trojaner. Trojaneren skulle gjøre direkte opptak av samtalene, lagre dem lokalt og så sende dem til en server hos overvåkingstjenesten i små porsjoner. På denne måten unngår man krypteringen i Skype, som først slår til under overføringen av samtalen.

Etter formuleringen til Eurojust å dømme, «fjerne tekniske og juridiske hindringer», kan deres initiativ ta sikte på oppnå aksept også for denne metoden, selv om de kanskje først og fremst kan være interessert i å utvikle en løsning for å dekryptere samtalen underveis. Ulempen med metoden til ERA IT er at den forutsetter at kriminelle holder seg til de samme pc-ene, og ikke er i stand til å avsløre og deaktivere trojanere. Det foreligger ikke offentlig tilgjengelig materiale om resultatene av testingen av ERA ITs metode.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.