JUSS OG SAMFUNN

EU vil forhandle personvern med USA

Bruker sin kontroll over bankdata til å presse amerikanerne til bedre personvern.

27. mai 2010 - 10:36

EU-kommisjonen vedtok i går et mandat for kommende forhandlinger med USA om personvern knyttet til utveksling av data i forbindelse med kamp mot terror og kriminalitet. Mandatet må bifalles av både EUs ministerråd og EU-parlamentet.

Hensikten med mandatet er å presse USA til bedre personverngarantier i pågående forhandlinger om utveksling av bankdata og av passasjerdata i internasjonal luftfart. I begge tilfeller har medlemmer av EU-parlamentet signalisert så stor skepsis mot amerikanerne at et forhandlingsresultat uten klare personverngarantier risikerer å bli nedstemt.

EU-kommisjonen konstaterer Europa og USA har en noe ulik tilnærming til personvernet. Mandatet de søker skal gjøre det klart for USA at avtaler om utveksling av data er avhengig av innrømmelser fra amerikanernes side, nærmere bestemt på disse punktene:

  • Persondata kan bare utveksles for «spesifikke, eksplisitte og legitime formål innen kampen mot kriminalitet og terrorisme.
  • Individer skal gis tilgang til sine persondata, og domstoler skal ha adgang til å håndheve denne retten.
  • Dersom individer konstaterer at det er registrert feilaktige opplysninger om dem, skal de ha adgang til å korrigere eller slette feilene.
  • Feilaktige registreringer skal gi adgang til administrativ og juridisk oppreising, uavhengig av individets nasjonalitet eller bosted.

Det understrekes at en eventuell avtale der EU og USA binder seg til disse prinsippene, ikke skal erstatte konkrete datautvekslingsavtaler, men kun ligge til grunn for slike.

EUs trumfkort i forhandlingene, er at Europa kontrollerer SWIFT (Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication) som sporer mesteparten av pengene som overføres mellom verdens finansinstitusjoner.

Serverne står i Europa, og er ikke umiddelbart tilgjengelig for amerikanske myndigheter. USA betrakter tilgang til SWIFT som nøkkelen til viktig bevismateriale mot terrorister.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.